Целта е да се предотвратят усложенията при най-малките

Болните от диабет тип 1 в България са около 25 000, като повечето от тях са деца. От 1-ви април Националната здравноосигурителна каса започва да заплаща специални сензори, предназначени за 24-часово мониториране на кръвната захар. Целта е постоянно проследяване на нивото на кръвната захар и по този начин предотвратяване на усложненията на диабета, особено при децата, които по-трудно контролират диетата си.

„Диабет тип 1, който е едно автоимунно заболяване, различно в своята патогенеза от диабета при възрастните хора, при които той протича със затлъстяване и обездвижване – е агресивно заболяване и бързо изчерпване на инсулиновия хормон, който е жизненоважен”, заяви доц. д-р Радка Савова, ръководител на отделение за диабет в болница по детски болести "Проф. Иван Митев".

„Сензорите за децата са нещото, което ни дава спокойствие – както на родителите, така и на децата. Можете да си представите какво означава едно непрекъснато убождане – през целия живот, за мерене на кръвната захар. Защото този диабет не изчезва. Затова тези сензори дават едно наистина голямо спокойствие за всички ни”, посочи Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.