Съветите на Северина Кръстева и Сара Алсбей

Детоксът е естественият начин, по който нашето тяло се самопречиства и самолекува. Детоксът може да бъде хранителен, умствен и емоционален, смятат експертите.

Средата, в която живеем, атмосферните условия, мръсният въздух, стресът, както и недотам чистата храна, която много от нас приемат, затрудняват тялото. Чрез отделителната система тялото се самопречиства, но е добре и ние да му помогнем.

„Токсините са бактерии, които са се отделили по време на храносмилането. Ако не ходим редовно до тоалетна, храните се разлагат в червата и се абсорбират от цялото тяло. Това води до повечето заболявания, които имаме. Нашият имунитет е в нашите черва. Затова е важно да се погрижим за червата си”, казва Сара Алсбей от фондация „Изкуството да живееш”.

Токсините се образуват в тялото, но то е пригодено да ги изчиства. Когато го тормозим малко повече, чрез приема на вредна храна, минаваме прага, до който може да се пречисти само”, казва Северина Кръстева, експерт на компания за производство на биопродукти.

Мръсният въздух също затормозява организма ни. Затова е хубаво да правим и дихателни техники.

Дори стресът създава токсини в нашето тяло.

„Затова се препоръчва детоксикация на няколко нива. Физическата чрез хранене, а медитация и дишане за ума”, обяснява Сара Алсбей.

Най-силно и лесно е пречистването през пролетта и есента, месеците февруари и март. Но може да се прави целогодишно.

„Детоксът не е гладуване, а приемането на по-леки храни”, обясни Северина Кръстева.

 „Ако правим дихателни техники всекидневно си помагаме”, смята Сара Алсбей.

Важно е обаче хората да не започват самостоятелни режими, а да се консултират със специалисти.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.