В нея има общо 40 законопроекта

Поправки до последната минута. На финалната права се оказа, че партиите, които стоят зад проектокаибнета “Василев”, донаписваха програмата. 

Програмата е разделена в две части. Първата обобщава основните приоритети, а втората, законопроектите, които ще гарантират тяхното изпълнение.

Те са общо 40. И трябва да се приемат до края тази година.  

Очаквано сред основните приоритети е реформата на Антикопуционната комисия, като и изрично е записано Бойко Рашков да я оглави. 

Държавата трябва да гарантира сигурността на газовите доставки. Да продължим по пътя към еврото. Както и да се избере нов управител на БНБ. Изненадваща задача на проектокабинета “Василев” се оказва и връщането на Никола Минчев начело на парламента.


 

Партньорите предвиждат и въвеждане на различни тарифи за ток и парно, като до определено количество услугите ще се плащат при по-ниски цени. Но не се уточнява дали това ще важи за всички потребители, или само за социално слабите. И още:  по-високи вдовишки добавки, безплатни учебници за учениците до 12-ти клас. И първи  медицински хеликоптер до края на годината. 

Че програмата е финализирана първи съобщи министър-председателят в оставка  - Кирил Петков, преди редовното заседание на кабинета. 

“Програмата съдържа над 40 законопроекта, голяма част от тях трябва да бъдат приети още в следващите 4 месеца”, каза премиерът и допълни, че това е важно, за да може страната ни да усвои парите по Плана за възстановяване. “Ето защо е толкова важно решението на всеки един депутат иска ли да закрие парламента, или ще застане зад развитието на България”, каза още Петков.

Изненадващо няколко часа по-късно се оказа, че програмата не е съвсем готова. Оказа се, че БСП не виждат някои от своите предложения. На първо място за тях стои въпроса с овладяването на инфлацията. 

“Държим в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години – нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според другия партньор - “Демократична България”,  управленската програма е добра и фокусирана. 

“Можем да използваме Плана за възстановяване, политическия прозорец за Шенген и крачката към еврозоната в следващите месеци”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. “Отговорното поведение е да опитаме да излъчим управление. Има нужда от успокоение”, заяви той.

Нинова: Основата за управленската програма е много добра

Документът предвижда да се приемат и реформите, които да осигурят първото плащане от средствата по Плана за възстановяване. Сред тях - затваряне на въглищните централи до 2038 година, както и подпомагането на поне 10 хиляди семейства да изградят фотоволтаични системи. 

А най-неотложни са две от - поясни кандидатът за премиер Асен Василев. 

“Едното  е да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение. Второто е  Закона за КПКОНПИ и избирането на г-н  Рашков за ръководител”, поясни Василев. 

Хоризонтът , който си поставя кабинета за момента е половин година.

Добрев: Трябва да има предсрочни избори, за да има стабилно правителство зимата

Ето и документите:

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.