Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен адресира в сряда въпроса за спешен план на Европейския съюз при пълно спиране на доставките на руски газ за страните членки. 

"Ясно е, че руският президент Владимир Путин използва енергията като оръжие. 12 страни членки вече са пряко засегнати от частично или пълно спиране на доставките на газ от Русия", посочи Фин дер Лайен.

Според нея до две седмици ЕК ще представи европейски план за извънредни ситуации в отговор на събитията от средата на юни, откогато доставките на руски газ за Европа бяха намалени драстично. Фон дер Лайен заяви, че ЕС се запасява с газ и спомена за възможността за съвместни покупки и доставки на газ от САЩ.

От март износът на неруски втечнен природен газ за Европа се е увеличил със 75% в сравнение с 2021 г. Експортът на такъв газ от САЩ за Стария континент се е увеличил почти три пъти, отбеляза Фон дер Лайен. В същото време средномесечният внос на руски тръбопроводен газ е намалял с 33 на сто спрямо предходната година. 

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.