Това заяви депутатът на брифинг

Парламентарната група на ГЕРБ не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание. Това коментира на брифинг в парламента председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова. „Няма никакъв повод нашата парламентарна група да бъде в зала и да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание”, категорична е тя.

Атанасова обаче уточни, че ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала и 59 депутати ще гласуват против правителството на Василев, ако бъде внесено. „Двете теми не бива да се бъркат. Говоря за безпредметното присъствие в пленарната зала и през вчерашния ден, и през днешния и вероятно през всеки друг до гласуване на правителство, ако има такова”, подчерта тя.

Реакцията на депутата дойде, след като председателят на парламента Мирослав Иванов реши изслушването на премиера Кирил Петков и на енергийния министър за цените на енергоносителите и доставките на газ да се проведе при закрити врата. „Това ли е целта на това управление - да скрие за пореден път поредния си провал”, попита Атанасова.

„Днес станахме свидетели на поредната порция нагло и арогантно поведение на това некадърно правителство. Смехотворно звучат твърденията на управляващите, че заседанието днес трябва да бъде закрито, защото имало секретни документи”, коментира Теменужка Петкова.

От ролята на бивш енергиен министър тя посочи, че „няма нищо секретно” в тази информация. „Не може да бъде секретна цената на природния газ и сигурността на доставките на синьо гориво за България. Кое е секретно? Цената я плащат хората и бизнеса. Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз” ясно заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки”, добави Петкова.

Бившият енергиен министър добави, че „Булгаргаз” няма секретно деловодство. „Какви секретни документи има, които българските граждани нямат право да разберат? Това, което направиха днес, е наистина скандално. Председателят се опита да прикрие поредната лъжа на Кирил Петков”, е нейното мнение. И каза: „Така ни диверсифицираха, че оставиха България без газ”.  

Обяснение защо заседанието с Петков и енергийния министър е било засекретено направи и вносителят на изслушването Делян Добрев: „Не искат да кажат, че газът скача с 32% за юли и през август ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще го има”, коментира той.

„Управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат пред следващия служебен кабинет. Той ще бъде изправен пред ситуация, в която физически няма да има достатъчно газ и ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България”, обясни Добрев.

По думите му правителството на Радев ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. „Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава. И не преувеличавам”, заяви още Добрев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.