Номинираният за премиер от ПП заяви, че все още не са събрани необходимите 121 гласа

Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета „Василев”. Това потвърди номинираният за премиер Асен Василев, който обаче отказа да уточни какъв пост ще бъде даден на Петков.

"Все още не сме събрали 121 гласа. Ако не сме събрали 121 гласа, няма да внесем предложението за проектокабинета", заяви Василев. 

По думите му в момента продължават разговорите между парламентарната група и депутати. "Не мога да кажа, че имаме някакъв особен напредък. Ние сме длъжни да пробваме докрай. Всеки един депутат има глава на раменете, има съвест и трябва да прецени дали иска да подкрепи програмата, която представихме", посочи той. 

Василев подчерта категорично, че когато се съберат нужните 121 депутати за подкрепа, тогава ще има и готовност да се говори за структура и за състав на кабинета. Според него на този етап подобен разговор е безсмислен.  

Василев подчерта категорично, че когато се съберат нужните 121 депутати за подкрепа, тогава ще има и готовност да се говори за структура и за състав на кабинета. Според него на този етап подобен разговор е безсмислен.  

Последни часове и последен шанс за „Продължаваме Промяната“. Да намерят подкрепа за свой втори кабинет в рамките на 47-то Народно събрание.

„Ние сме длъжни да пробваме докрай, от там нататък всеки един депутат има глава на раменете и има съвест да прецени дали иска да подкрепи програмата, която ние предложихме”, заяви Асен Василев.

Заради това и от „Продължаваме Промяната” посветиха последния си възможен ден на преговори.

„Ние не сме спрели да говорим с абсолютно всички независими депутати от групата на ИТН. Аз мисля, че непрекъснато се водят разговори и покани към тези хора”, заяви Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Но признаха, че нужната подкрепа от 121 народни представители все още е мираж. Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната” също каза, че не може да потвърди, че е намерена нужната подкрепа.

В търсенето на партньори от „Продължаваме Промяната” поставят като основа разписаната с БСП и „Демократична България“ обща програма за управление до края на годината. Но също имат условие.

„Единствената цена, която не сме готови да платим, е да вкараме задкулисието обратно в управлението. Няма как да влезем в поредно управление, в което или Бойко Борисов да е наш партньор, или Слави Трифонов да е наш партньор, или Делян Пеевски. Всичко друго може”, заяви Кирил Петков.

Още един глас в подкрепа на кабинета „Василев“ ще дойде от редиците на независимите депутати, които си тръгнаха от „Има такъв народ“. Шестимата народни представители щели да гласуват всеки сам за себе си – по съвест.

„Аз поне ще подкрепя. Нямаме раздор, просто това е смисълът да си независим – всеки да може сам  да взема своите решения”, заяви Деян Петков, независим народен представител.

От събирането на подкрепа зависи и подредбата на проектокабинета, обявиха от „Продължаваме Промяната“. Заради това и не говорят с партньорите си за разпределяне на министерски постове.

„С нас не е имало обсъждане на персоналния състав”, каза Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България”.

„Не сме коментирали към този момент министерски кресла”, каза Филип Попов от БСП.

„Това е разговор, който е безсмислен, ако няма подкрепа този кабинет в парламента”, каза Асен Василев.

Ако в оставащите 20 часа от „Продължаваме Промяната“ не намерят подкрепа на още шестима депутати, то щели да върнат празна папка на президента Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.