В четвъртък вечерта отново имаше провокации

Пета вечер протести в Скопие срещу френско предложение за преговорите за членство на страната в Европейския съюз. Демонстрацията този път беше мирна. Протестиращите се събраха пред сградата на Министерския съвет и с шествие стигнаха до сградата на Народното събрание.

Протестът се водеше от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а скандиранията бяха основно срещу външния министър Буяр Османи.

Снощи имаше напрежение и провокации. Докато колоната протестиращи вървеше спокойно през центъра на македонската столица, група младежи започна да замеря участниците с камъни и бирени бутилки. За нестихваща ескалация, говори и журналистът от Скопие Владимир Перев.

„Протестите ескалират все повече и повече. Все повече хора участват и все повече има насилие и схватки между демонстрантите”, заяви журналистът Владимир Перев.

Журналист в Скопие: Протестите ескалират все повече

Днес работници поправяха щетите по фасадата на народното събрание.

А лидерът на опозицията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публикува снимка на младеж, който държи оръжие и написа, че целта на мъжа е да го убие.

„За обикновени хора – пенсиите са малки, заплатите още по-малки. Една върхушка на власт, която разпределя средствата, между управляващите и опозицията, братски се делят парите. Така че една голяма част от населението е абсолютно летаргична”, заяви Владимир Перев.

От вътрешното министерство в Скопие заявиха, че полицията е била там и е реагирала. Задържан е един човек, който е заподозрян за стрелбата. Президентът Стево Пендаровски пък отправи обяви, че използването на насилие и подбуждането към насилие за политически цели е неприемливо. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.