Според него ако Скопие не го разпише, сценарият не е добър

Протестите в РСМ се отразяват зле на българо-македонските отношения. Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Виктор Стоянов от Фондация „Македония”. В четвъртък вечерта пред парламента на Северна Македония в Скопие приключи поредният протест. По изключение той беше мирен.

Пета вечер протести в Скопие срещу френското предложение за преговори с ЕС

"Една малка част от македонското обществото бе успешно излъгана от опозицията - от партия "Левица" и партия ДПМНЕ, че т. н френско предожение е опасно за тях  - че им се изисква идентичността, езика, че тези хората трябва едва ли не да продадат честта си, за да станат част от ЕС. Това е лъжа. Това не отговаря на истината, но част от хората тук се подлъгаха", посочи Стоянов.

По анализ на фондацията протестиращите са около 10 до 12 хиляди души. "Скопие е около 600 хиляди души, в други градове почти няма протести. Така че една голяма част от обществото, поне според нас, подкрепя т.н. френско предложение и желае РСМ да е част от ЕС".

Стоянов предупреди, че е възможно скоро страната да попадне под международна изолация, ако това предложение не се подпише. "В Чешкото председателство не фигурира разширение на Западните Балкани", подчерта той.

"Очаквам до понеделник-вторник правителството на РСМ да е подписало т.н. френско предложение заедно с България и да започва преговори. Ако не го разпише, нищо добро не очаква страната. Включително е възможен етнически конфликт с албанците". 

ПРОТЕСТИТЕ В СКОПИЕ: Опозицията обяви, че започва блокади

По думите на Стоянов българите се притесняват за действията на опозиционните партии. Той каза, че има данни за агресия и нападения срещу българи. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.