От общината напомнят, че реката е забранена за плуване

Едно от притегателните места за отдих и плаж по Дунав е парк "Приста" край Русе. И въпреки че къпането в реката е забранено, в горещите дни десетки русенци посещават плажа. Не се случва толкова често, но едната част от реката така е пресъхнала, че може да се премине пеш и да се достигне до първия остров.

В реката обаче е забранено къпането. "Къпането в река Дунав и в река Русенски Лом е забранено категорично поради опасността от удавяне на граждани. Дунав е опасна река – в нея има дълбоки ями, от които се получават водовъртежи. Има силни течения и плуващи дънери и други предмети, които са опасност дори за опитните плувци”, предупреди проф. Любомир Владимиров, началник отдел „Екология" в община Русе.

Служителите на общинската полиция следят за спазването на забраната. "Но тук всичко опира до гражданската съвест", посочи Владимиров. Той разказа за поредно незаконно сметище, почистено миналата седмица. И посочи отпадъците, които оново са се появили.

Владимиров посъветва хората да са съвестни. "И да се грижат за своята природа, защото природата ще се погрижи за нас". А екоактивисти всеки уикенд отиват с канута до някои остров и за своя сметка го почистват.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.