Показваме малкия талон, ако искаме да ползваме компенсацията

Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това е предвидено в закона, който влиза в сила след полунощ в събота - 09.07. Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър, съобщават от НАП. 

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката, напомнят от НАП. Друго важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър, казват още от НАП.

  „Гражданите ще могат да се възползват от предвидената компенсация още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на бранша, че в повечето големи обекти ще се предоставя компенсацията“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Бензиностанциите няма да сменят софтуера, за да предоставят компенсациите. Всяка електронна система с фискална памет (ЕСФП), която се използва за отчитане на продажбите в обектите за зареждане на гориво, е изпитана и одобрена с функционалност за регистриране и отчитане на отстъпка. Това означава, че не е необходимо НАП да предоставя софтуер на крайните разпространители, за да дават те компенсацията, напомнят още от приходната агенция.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се посочва „Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ", а вместо идентификационен номер на получателя се посочва „0000000025"

За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации.

За да улесни бизнеса, приходната агенция е в процес на разработване на нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период – 14-то число всеки месец.

 „Направихме организацията на работата в НАП, така че предоставянето на компенсация при зареждане на гориво, отчитането пред приходната агенция и възстановяването на сумите на крайните разпространители да не се утежни, като бизнесът няма да бъде натоварен с допълнителни изисквания към софтуера. Целта ни е повече обекти да правят отстъпката от 25 ст. на литър гориво, защото това е помощ за крайните потребители“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Повече информация за предоставяне на компенсацията, можете да получите в сайта на НАП или на телефони: 0700 18 700; 02 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.