Партията не успя да събере необходимия брой депутати за подкрепа

Кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната” Асен Василев се срещна с президента Румен Радев, за да върне неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен”, обяви пред държавния глава Асен Василев.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудна, българите ще го постигнем”, отбеляза Радев.

Той благодари на онези, които са работили с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения. „Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място”, добави той. 

Президентът очаква от правителството да разработи и подготви за внасяне в парламента законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. „За да не продължава България да губи време и средства”, апелира той.

 

 

Василев: Ще върнем мандата неизпълнен (ВИДЕО)

По-рано Василев обяви на брифинг в Народното събрание, че не са успели да намерят 121 депутати, които да подкрепят евентуален кабинет на ПП. Именно затова са решили да върнат папката на президента неизпълнена.

След отказа на ПП парламентарната рулетка се завърта и президентът е задължен да връчи мандат на втората политическа сила - ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да правят опити за управление.

Радев посочи, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандата на втората по численост парламентарна група. Това време очаква да бъде оползотворено от правителството и парламента.

Ако се стигне до трети мандат, той се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група. В случай че никой не успее да направи ново правителство, България отива на поредни предсрочни парламентарни избори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.