Те смятат, че приемането на предложението е българизиране на страната

В Северна Македония напрежението не стихва в очакване парламентът да реши за френското предложение за преговори с Европейския съюз. Днес бяха блокирани основни пътища в страната.

Шестият ден на протести в Скопие започна пред сградата на правителството. Под мотото „Ултиматум! Не, благодарим” демонстрантите тръгнаха на шествие към парламента. Те смятат, че приемането на предложението е българизиране на Македония.

Спряха се пред Министерството на правосъдието. Водеше ги лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Правителството е група страхливци, които се страхуват сами да вземат решение, затова прехвърлят тежестта върху парламента, въпреки че парламентът няма никаква формална нормативна роля. Това още повече поляризира хората, създава допълнително безпокойство и чувство на неудовлетвореност”, заяви Християн Мицкоски.

За разлика от предишните вечери, протестът снощи мина без ескалация на напрежението. Днес демонстрациите придобиха нова форма. Малко след 13 часа протестиращи блокираха пътя Велес-Щип така много шофьори и пътници останаха блокирани в колите си.

Според анализатори френското предложение ще мине в парламента иначе Скопие ще изпадне в изолация.

„Очаквам до понеделник-вторник правителството на РСМ да е подписало заедно с България т.нар. Френско предложение и да започнат преговори. Разбира се, има и възможност да не го разпише”, заяви Виктор Стоянов, фондация „Македония”.

Следващият протест срещу преговорната рамка е насрочен за неделя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.