Той отправи критика към правителството в оставка от Бургас

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен - партията му ще върне втория мандат. От думите му стана ясно още, че ако „Продължаваме Промяната" са били опитали да направят кабинет, той щял да им осигури гласове.

„Ние няма да вземем втория мандат, защото имаме принципи и те са пряко свързани с еврозоната, евроатлантическата ни солидарност, Западните Балкани, просперитета”, посочи Борисов.

„Няма кой да преговаря за третия мандат. Имаме решение да не управляваме с БСП. Ако го даде на тях и да искам, Конгресът ме е задължил, да не го правя. Христо Иванов каза, че си търси други приятели, същите, които ПП казаха, че са мафия – ИТН. Той ще сяда с мафията на една маса, а с ГЕРБ им било рано, учили се”, каза той в Бургас.

Борисов отправи критика към правителството в оставка. „Една къщичка за птици не са направили, една велоалея. АМ „Тракия” година и половина вече не се поддържа. Тя вече е опасна за вашето здраве и живот. Средната лента не е ремонтирана, тировете карат в аварийната, а всички бягат в лявата. Това донесоха. Това не им беше достатъчно. Цяла предизборна кампания изградиха върху АМ „Хемус”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Една година Рашковщината шестваше по телевизионните студия. АДФИ – агенцията, пряко подчинена на Асен Василев, не откри никакви нарушения при търговете за строителство на АМ „Хемус“, въпреки всички обвинения на служебните правителства и правителството на Петков", коментира той.

„Те знаят какво са направили. Знаят за пълния си провал и знаят, че трябва бързо да избягат”, посочи Борисов.

„Тяхната правосъдна реформа беше това да намерят пост на Бойко Рашков. За седем месеца има внесени три законопроекта от цялата им мащабна реформа. Само един от тях е приет от управляващата коалиция. Тези момчета са от година и половина министри и се оказва, че при всяка проблемна ситуация има замесени полицаи и коли със специален режим на движение”, добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му от ГЕРБ няколко пъти са помогнали на „Продължаваме Промяната”. „Най-тежкият въпрос за това правителство беше изборът на шеф на БНБ. Помогнахме. После Украйна – помогнахме. След това беше Северна Македония. Ние не само не ги атакувахме, а внесохме предложението. След това бяха аматьорски изгонените руски дипломати. Въпреки всичко, ние пак ги подкрепихме, за да могат БСП да излязат чисти. Щяхме да ги подкрепим и за правителство. Все трима депутати щях да намеря”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Нека малко да се смирят. Вярно, пак се канят да правят измами с машините. Да се надяваме, че този път ще сме по-бдителни”, продължи той.

Борисов нарече Кирил Петков „дезертьор" заради думите му, че е направил каквото трябва и сега всичко ще е на плещите на служебното правителство. И не пропусна да атакува президента Радев. „Радев причини много щети. Той доведе тези хора и животът ще му го върне сега за служебното правителство. Как ще оправя тиняка, който оставиха? Аз с моя опит не се наемам. Мога само да му пожелая успех”, посочи Бойко Борисов.

„Единствено, и Бог ми е свидетел, и колегите, реваншизмът е като омразата и завистта – те изяждат отвътре. Ако тези момчета не бяха толкова злобни и брутални щяха да управляват много дълго. Народ, в който реваншизмът стане политика, е загубена на работа. Ние подаваме ръка на всички. Толкова е тежко времето”, добави лидерът на ГЕРБ.

„Последен анонс през медиите към Петков. Внеси проектозакон за 100% диверсифициран газ, различен от руски и ще получиш 60 депутати. Сиреч, да не може служебното правителство да връща руския газ. Напишете 2 реда проектозакон, парламентът го приема и тогава разпуснете Народното събрание. И ти гарантирам 59 депутати, да за няма опорката, че ти си свършил всичко, призова лидерът на ГЕРБ”, каза той.

Петков: Цената на километър строителство за „Турски поток" е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка

Така последният шанс за ново правителство в 47-ия парламент ще е в третия мандат. В четвъртък БСП заявиха, че ще опитат да направят кабинет, ако го получат. Същото ще направят и „Демократична България”. „Имаме много ясна представа какво би трябвало да се направи. Въпросът е кои хора биха седнали на масата, за да преговаряме”, заяви Александър Симидчиев.

В червена линия може да се превърне склоността на „Демократична България” да преговарят с „Има такъв народ”.

На въпрос дали ще бъдат поканени от „Демократична България” за преговори, Симидчиев отговори, че ще бъдат.

„Виждам една тотална промяна в ИТН - едни такива диалогични, много мирни. Има една приказка за мечката и за думата, че раната може да заздравее и да мине, но лошата дума си остава”, коментира Настимир Ананиев.

На този етап ГЕРБ не са склонни да дадат гласове или подкрепа и за третия мандат, особено ако бъде връчен на „Демократична България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.