Коментар на политическата ситуация от редактора на вестника за хумор, сатира и забава

Понякога политическата коректност твърде силно задължава да бъдем сериозни. Но пък добре, че са шегите, че да си кажем истината. А дали смеха ще ни докара до сълзи, зависи само от нас. Сега е ред на влезем в гнездото на стършелите заедно с Румен Белчев.

Политически скандали в България. Вот на недоверие, трескави преговори за съставяне на ново правителство. Стремеж да се докара още един глас отгоре, за да се гарантира успех на мандата. На югозапад, край река Вардар – там, където още живее най-романтичната част от нашата история, картината е същата. Политически скандали, заплахи за вот на недоверие. Протести и сблъсъци с полицията. У нас страната се водеше от Кирил Петков, получил диплома от Харвард.

В Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски и той с диплома от Харвард. А на улиците бунтове. Една съвременна криворазбрана цивилизация.    

Сега, корабите ги няма, но центърът на Скопие продължава да е изпълнен със скулптури, триумфални арки и имитации на древногръцки сгради. За да се превърнат в поредното доказателство за порива към античността и изход от историческия лабиринт, в който е заседнал македонския идентитет. В България, казва Румен Белчев, лабиринтът не е свързан с историята, а в търсенето на светлото бъдеще.

В днешно време е модерно почтеността да се доказва с детектор на лъжата. Но и там често не е важно какви са отговорите, а кой как ги разчита на диаграмите. За останалото, както някои народни избраници добре знаят, има Фотошоп. Той лесно премахва всякакви недостатъци. Поне видимо.

Във време, когато отново се водят дебатите за машинното гласуване, сатирикът има и една прогноза – че скоро ще се върнат телефоните със шайби. Първо, защото са прости за употреба и второ, защото с тях не може да се прави селфи в тъмната стаичка.

Извън шаржовете за политиците е важно и какви са 70-те мига от пролетта. Българската пролет за руските дипломати. Които поеха пътя към дома.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.