Външното ни министерство предлага среща в Банско на външните министри на България и РСМ

Външното ни министерство предлага среща в Банско на външните министри на България и Северна Македония, за да може на нея Теодора Генчовска и Буяр Османи да направят преглед, докъде е стигнало изпълнението на сутрудничеството между двете държави по сектори. 

Това се случва на фона на временното успокояване на напрежението в РСМ.

Според анализатори властта в Скопие забавя гласуването на т.нар. френско предложение в парламента, за да отслабне енергията на протеста. 

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Как се приемат хората с българско самосъзнание в РСМ

“Това преди всичко са партийни протести, след това са антибългарски протести. Шовинистични протести по своята природа, в които на едно място се събират две противоположности – едни левичари като „Левица” и едни десничари в кавички”, каза журналистът и собственик на сайта “Трибуна.мк” Атанас Величков. 

А през това време правителството се опитва да си осигури комфорт с удобна риторика, смята още журналистът Атанас Величков. 

Привърженици на Европейския съюз, но не на френското предложение, смятат, че опозицията може да издейства по-добри условия за Македония. 

“Ние не можем никога да бъдем българи с български език. Ние сме македонци с македонски език. Може българите да бъдат с македонски език”, каза гражданинът на Скопие Желко. 

А антибългарската реторика присъства на всеки протест през последната седмица. 

Протестите в Скопие продължават в неделя.

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.