Компанията подписа меморандум за разбирателство с правителството на Раджастан

Индийската държавна енергийна компания NTPC Ltd подписа меморандум за разбирателство с правителството на Раджастан, който ще ѝ позволи да разработи проект за възобновяема енергия от 10 GW в индийския щат, пише esgnews.

Подписването на меморандума е поредната стъпка на енергийната компания към изпълняване на поставените ѝ цели за разширяване на капацитета за възобновяема енергия с 60 GW до 2032 г. Комплексът, който компанията планира да изгради, ще се казва Ultra Mega Renewable Energy Power Park. Допълнителна информация за локацията и за необходимата инвестиция не беше оповестена.

Енергийният гигант, който в дейността си зависи основно от въглища, обяви в друго изявление, че пуска в експлоатация 100-мегаватов плаващ соларен парк в щата Телангана, окръг Педапали. Централата обхваща водна площ от 600 акра и се очаква да генерира достатъчно електроенергия за задоволяване на нуждите на около 10 000 домакинства.

До момента зелената енергия, която компанията произвежда, е 1,77 GW енергия от слънчеви, вятърни и водноелектрически централи и 1,63 GW енергия от наземни и плаващи соларни проекти.

NTPC изгражда и соларен парк с капацитет 4,75 GW в Куч, щата Гуджарат. Соларният парк се очаква да бъде най-големият в Индия, като по план ще бъде част от 30 GW хибриден парк за възобновяема енергия. Щом бъде завършен, паркът ще бъде с площ колкото Сингапур, с което ще стане най-големият хибриден парк за възобновяема енергия в света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.