Компанията се стреми да постигне целите за въглеродна неутралност 10 години по-рано от очакванията на стандарта Net-Zero

Фармацевтичният гигант Pfizer обяви новите си климатични цели, с които се ангажира да достигне нулеви стойности на парникови газове до 2040 г., като смята и да намали емисиите от своите операции с 95%, а по веригата на стойността – с 90% (в сравнение с нивата от 2019 г.), пише esgnews.

Като част от новите цели Pfizer включват постигането на стандарта Net-Zero, който стартира миналата година от инициативата Научно обосновани таргети (Science Based Targets). Този стандарт прилага строги критерии за оценка и сертифициране на компаниите, които поемат ангажименти за декарбонизация от 90-95% до 2050 г.

Pfizer цели да достигне тези изисквания 10 години по-рано от очакваното според стандарта.

„Прозорецът се затваря, за да се сведе до минимум потенциално катастрофалното въздействие на изменението на климата, което засяга здравето на нашата планета и това на хората по света. С нарастването на спешността на действията ние твърдо вярваме, че нашият ангажимент да ускорим декарбонизацията на нашата верига на стойността и да постигнем стандарта Net-Zero, който е в съответствие с целта на Pfizer и ESG приоритетите ни и може да помогне за стимулиране на положителна промяна и изграждане на по-здравословен и по-устойчив свят. ” – споделя Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

За да постигне поставените си цели, компанията се стреми да ускори прехода от изкопаеми горива към устойчиви източници на енергия, както и да работи с доставчиците си за прилагане на подобни мерки.

Pfizer признава необходимостта от смели партньорски действия и иновации за разработване на алтернативни технологии. По този начин ще може надежно да се произвежда топлина и пара, нужни за производството и търговската дейност на компанията, както и за нейната научноизследователска и развойна дейност, без зависимост от изкопаеми горива. Освен това за  своите превозни средства Pfizer планира да премине към хибридни и електрически алтернативи.

Компанията също така подписа обещание към Министерството на здравеопазването и човешките услуги (HHS) на САЩ. Ведомството призовава заинтересованите страни в здравната система на САЩ да намалят емисиите на парникови газове и да изградят по-устойчива на климата здравна инфраструктура. Правейки това, Pfizer се ангажира да намали емисиите на парникови газове и да докладва публично за напредъка си, както и да разработи планове за устойчивост на климата, наред с други действия.

През 2020 г. Pfizer постави предишната си цел за въглеродна неутралност, като се ангажира до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове от обхват 1 и 2 с 46% (спрямо емисиите от 2019 г.). Компанията заяви, че продължава работа по постигане на тази цел като междинен етап към новата цел за 2040 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.