Как се стигна дотук и какво предстои

Програма, приоритети, консултации, законови промени, обещания за пари от Брюксел ….всичко се оказа напразно…. Първият опит за създаване на ново правителство в рамките на 47-тото народно събрание се провали". 

"За съжаление ние не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпалним политиките, което едно правителство би искало да направи", каза Асен Василев.

"Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. И вярвам, че мисията да променим страната е историческа и колкото и да е трудно, българите ще го постигнем", посрещна неизпълнения мандат Румен Радев.

Сега големият въпрос е при кого ще отиде третият мандат. Вторият е ясно – отива при ГЕРБ. Ясно е и, че те ще го върнат, ако спазят дадените до момента заявки. Затова и третото раздаване на картите в поредната политическа битка май ще се окаже най-важното.

Какви са възможностите… президентът реално може да избира между отаналите 5 политически сили в Парламента. Миналата година Румен Радев избра БСП да получи третия мандат в опит за съставяне на кабинет в 46 НС. Междувременно обаче отношенията между държавния глава и столетницата се изостриха.

"Избрах да връча мандата на БСП. Причините за това са много. На първо място БСП е партията, която изповядва ценностите свобода, солидарност, справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важните причини са хилядите почтени социалисти, които познавам", каза президентът.

Тогава БСП не успяха. Сега са готови да опитат пак.

"Готови сме да направим опит да правим правителство ако третият мандат ни бъде връчен", посочи Корнелия Нинова.

Според различни коментари третата папка може да отиде и в ръцете на Демократична България, а от там са готови да търсят подкрепа и от Има такъв народ.

"Ние имаме готовност, тоест подхождаме отговорно. Имаме идея как би могъл да бъде реализиран третия мандат. Логично е, да започнем преговори със същия кръг партньори:, обяви Христо Иванов.

Обявиха се за технократско правителство без ярки политически лица. От Има такъв народ през последните дни също заговориха, че са готови да преговарят. Според хората на Слави Трифонов, обаче в нов коалиционен кабинет определени фигури от Продължаваме промяната нямат място, макар че не са срещу това премиерът пак да е от Промяната.

"Чисто практично добре би било ако е възможно Кирил Петков и Асен Василев да не бъдат в този кабинет. От там нататък ние нямаме никакви претенции. Аз пак ще го кажа, казвал съм го и преди. Ние нямаме проблем с Продължаваме промяната като политическа сила. Защото политическите ни цели са еднакви или много близки, методите с които трябва да ги постигнем. Ако щете, политическите врагове са ни едни и същи, но с тези двамата имаше проблем", каза Тошко Йорданов.

От промяната избраха да използват първо умна мисъл, а после и нашенска мъдрост, за да отговорят на въпроса биха ли се включили в евентуални следващи консултации, в които участва и Има такъв народ.

"Айнщайн е казал, че е не е умно да правиш едно и съща глупост и да очакваш различен резултат. А българинът е казал само глупак настъпва мотиката два пъти", посочи Василев.

Сядането отново на масата за преговори по третия мандат със сигурност ще е сложно. Особено след всичко, което вече си казаха бившите партньори.

Тошко Йорданов: "Нивото на морална деградация които стигнаха кирил и асен е да звънят на роднини на наши депутати и да им предлагат постове".

Кирил Петков – министър-председател в оставка: "Няколко човека трябва да решат към кой им е лоялността – към тяхната партия и лидер, които не изпълниха обещанията към народа или към всички нас да имаме отговорност към България, да имаме шанс да не влезем в политическа криза.

Веднага след връщането на мандата в петък Кирил Петков обяви във фейсбук, че партията му „няма меки диалогични китки” и са избрали да нямат за партньор Слави Трифонов. После редактира поста си и думите "меки китки" изчезнаха.

Атанас Атанасов: "Би било добре да е с мнозинство от 121 депутати. Защото добре – ще се избере правителство , но от там нататък трябва да се приемат закони".

Георги Свиленски: "Най-безумното нещо в този момент е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори"

Опозицията пък многократно обвиняваше - кпуват се депутати, дори и с биткойни.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ: "Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент в момента".

Костадин Костадинов – председател на „Възраждане: "Дадохме ясен знак, че не може да се прави някаква търговия с когото и да било от Възраждане".

Мустафа Карадайъ, ДПС: "Едно грозно явление имаме - да се купуват народни представители като на бит пазар Ако все пак се стигне до нови разговори за ново управление, поне вече има готова програма, на която - ако искат, разбира се, могат да стъпят новите проекто-партньори".

Президентът Румен Радев обаче поиска от действащото парвителство, макар и в оставка, да подготви всички онези законови пормени, които са нужни, за да не се окаже, че за втора година България не е взела и 1 евро от Плана за възстановяване.

Автор: Нели Тодорва

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.