Разказва Николай Беремлийски

Тази седмица Борис Джонсън подаде оставка като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания. Причината за действията му са критиките от негови колеги, както и скандалите, в които беше замесено името му през годините. Има ли място ексцентризмът на политическата сцена и кои са най-любопитните моменти от биографията на Джонсън – разказва Николай Беремлийски.

Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия

Често го наричат „бунтар” или „ексцентрик”. Самият той обаче определя себе си като „бурканче с мед в магазина – продукт на много държави”. Александър Борис де Пфефел Джонсън, по-познат като Борис Джонсън, е един от най-популярните герои на съвременната политическа сцена.

Той има турски корени, прадядо му – Али Кемал е сред най-противоречивите образи по време на Турската война за независимост. След смъртта му и обявяването му за национален предател семейството на Джонсън е принудено да се премести в Лондон.

Преди да влезе в политическия живот Джонсън работи като журналист за вестник „Таймс”. Кариерата му там приключва скорострелно, след като се оказва, че си е измислил цитат, който е приписал на преподавател по история от Оксфорд.

След оставката на Джонсън: Повишение на паунда на британската фондова борса

През 2008 г. Борис Джонсън печели изборите за кмет на Лондон. Във времена на скучни, подобни на машини политици, той умело успява да се затвърди във фокуса на общественото внимание. Забавният и неумолимо оптимистичният му имидж го превръщат в „сърцето и душата” на града.

В периода между 2016 и 2018 година в качеството си на държавен секретар по външната политика на Великобритания, Джонсън успява да обедини повече от 40 европейски държави около идеята за изгонването на над 100 руски дипломати от Европа след опита за отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.