Според него на страната е нужно стабилно управление поради тежката икономическа криза в Европа

Не можем да направим правителство с ГЕРБ, това е категорично. Ако получим третия мандат, ще разговаряме с партиите от досегашната четворна коалиция за съставяне на правителство. Това заяви народният представител от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев в интервю за Българското национално радио. 

"Трябва да убедим ПП, ИТН и БСП, че трябва да си сложим хоризонт до местните избори и тогава да направим избори 2 в 1. Или до януари 2024 г., защото е важно да влезем в Еврозоната", каза Мирчев.

Мирчев: Притесненията са, че руската шпионска мрежа е стигнала до върховете на държавата

Номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната" (ПП) Асен Василев върна в петък неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Според Конституцията президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат на следващата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС. Ако и той е неуспешен, държавният глава по своя преценка избира трета политическа сила за съставяне на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. 

Според Ивайло Мирчев на страната е нужно стабилно управление поради тежката икономическа криза в Европа, която по думите му скоро ще се отрази и на България. А, за да дойдат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат приети определени закони, за което пък е нужен работещ парламент. Депутатът припомни, че по-голямата част от европейските страни вече инвестираха или договориха средствата по Плана, като успяха да вземат и големи заеми, но в България на този етап няма развитие по темата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.