Хората се събраха пред сградата на правителството

Голям протест срещу френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония. След два дни без шествия в неделя вечерта Скопие излезе на нов протест. Хората блокираха центъра на столицата.

Противници на френското предложение отново излязоха на протест в Скопие (ВИДЕО)

Хиляди граждани се събраха пред сградата на правителството, след което тръгнаха на шествие, което мина през Министерството на правосъдието, и стигнаха до парламента. Демонстрацията мина под надслов: „Не на побългаряването на Македония”.

Хората скандираха: „Никога Северна, само Македония”. Пред парламента политици от  ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” призоваха повече хора да излязат на улицата. Днес парламентът в Скопие ще реши кога Народното събрание ще гласува преговорната рамка.

„Виновни за протестите е Историческата комисия, която през последните две години подклажда напрежението у хората. Те нямат интерес да се приключват тези спорове. Този момент се използва, за да излезе цялата фрустрация в обществото, тъй като хората са уморени от пандемията”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Владко Начевски, бизнесмен в Скопие.

Той подчерта, че като бизнесмен би искал между София и Скопие да има нормален път и отношения между двете страни, за да си върши бизнеса.

Атанас Величков от сайта "Трибуна": „Антибългарското говорене в Македония е традиция още от времето на Югославия. Удобно е да се говори срещу България. Управляващите, като имат нужда от политически точки, използват България, за да го пердставят като тип на флиртуване или предателство от страна на Мицковски. Това е начин да го покажат като двуличен политик."

Според него говоренето срещу България е държавна политикиа, този език е систематизиран и започва от училището, а медиите всекидневно бомбардират хората, че едва ли не България е най-големият враг.

 

 

"Не можеш да изгубиш политически позиции, ако говориш срещу България. България е удобният неприятел", посочи Величков.

Според него "руската ръка" може да се види чрез действията на Димитър Пасиев, лидер на Партия "Левица", който си е позволил да каже, че има други алтернативи за Македония, освен ЕС.

“В Македония говоренето против България е като държавна политика. Езикът на омразата е систематизиран и започва още от училище. Българите са представени, знаем как – фашисти, татари, окупатори и т.н.”, казва още Величков.

Език на омразата може да бъде чут и далеч от центъра на Скопие. 

Пратеникът на NOVA в РСМ не е посрещнат с гостоприемство в Крива Паланка - най-близкия град до границата с България.

“Парламентът няма да го гласува това. Македонският език си е от 10 века, 20 века”, твърди един от гражданите, съгласили се да говорят пред камерата на NOVA.

Очакванията са, че до края на седмицата френското предложението ще бъде разгледано в парламента. То може да бъде подкрепено, тъй като албанските партии в Народното събрание няма да гласуват с опозицията ВМРО-ДПМНЕ. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.