Стотици жертви на църковни злоупотреби са подали заявления за обезщетение

Католическата църква във Франция е изплатила финансово обезщетение на шест жертви на сексуално насилие над деца, съобщават местни медии. Фондът за солидарност и борба със сексуалните посегателства срещу малолетни, създаден от Епископската конференция на Франция, е изплатил обезщетения на шест жертви, написа френският вестник „Journal Du Dimanche”.

Това се случва, след като през юни Независимият национален орган за признаване и обезщетение обяви, че 736 жертви на църковни злоупотреби са подали заявления за обезщетение. Останалите 730 жертви ще бъдат компенсирани през следващите седмици на лятото, се казва в информацията.

Въпреки че размерът на обезщетението не е оповестен, Независимият национален орган за признаване и обезщетение заяви, че ще предостави обезщетения в размер до 60 000 евро на човек, в зависимост от тежестта на случая.

Според доклад на Независимата комисия за сексуални злоупотреби в църквата (CIASE) от 1950 г. насам във Франция около 216 000 юноши са били сексуално малтретирани от свещеник или член на духовенството. Inirr е създадена, за да обработва обезщетенията след проверка на претенциите на жертвите

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС