В Русе двойно се е вдигнало времето за обслужване на бензиностанциите

Два дни вече гражданите ползват отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Не всички бензиностанции предлагат тази възможност, защото не са задължени да го правят.

"Би могло да мине по по-проста административна схема. Можеше да се направи един таван за цената за български физически лица, по-проста система за отчитане и реализиране. Но така са решили. Може да ги е страх", коментира  мярката в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски.

Според колегата му Васил Начев тези 25 ст. отстъпка са били изядени като изкуствено са били повишени цените. "Това го наблюдавахме последните 3 седмици. В  момента, в който бе казано, че ще има подобна отстъпка, цената бе повишена с около 30 стотинки без причина".  

В Русе репортерска проверка установи, че преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените. На въпрос това пазарен принцип ли е Венцислав Пенгезов, собственик на малка бензиностанция в града, отговори: „Не, това  е изкривяване на пазара. Аз прогнозирах още преди да започне тази схема, че тя няма да изпълнява предназначението си”.

В неговия обект не е имало проблеми със софтуера. "Въвеждането беше безпроблемно. Като утежняващи работата обстоятелства мога да посоча забавянето за клиента – два пъти се увеличи времето. За 16-те часа работно време продаваме обикновено около 40 хиляди литра. В събота при пълно натоварване и въведена отстъпка продадохме 16-17".

„Аз смятам, че трябва да се влезе в структурата на ценообразуването на горивата и на търговията. Там е разковничето", каза Хиновски. Според него това може да го направи държавата. "Имаме държавна агенция и КЗК. Не съм чул дали е правен одит на Лукойл, на  структурата на акцизните складове в България, на ценоонбразуването на тяхната дейност".

Според Начев трябва да се говори по различен начин за „до цени на едро” и за „до цени на дребно”. Няма как да очакваме от КЗК да провери какво се случва в компанията, която стои на входа на рафинерията – там е МФ и НАП. По думите му динамиката на пазарите е таква, че се разтваря ветрилото на спекулата в целия свят.

Едно е ясно, че за хората, които пътуват често, всеки ден на работа например, отстъпката от 25 ст. на литър гориво няма да се усети.

По темата за утвърждаването от ЕП на ядрената енергия и природния газ като чисти горива и двамата енергийни експерти изразиха сходно становище, че е необходимо да се запази ядрената енергетика у нас.

Според Хиновски  трябва да сме готови за създаване на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй”, защото само със зелена енергия няма да издържим. Начев подчерта, че всяка енергийна стратегия обаче трябва да изглежда по много различен начин и да не „лъха на нафталин”.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.