Държавният ни глава е на посещение в страната

Споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Черна гора. Държавният ни глава посочи, че е в страната, за да потвърди категоричната подкрепа на България за Черна гора по пътя ѝ към Евросъюза.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати на официална церемония в историческата столица Цетина от държавния глава и първата дама на Черна гора. По-късно двамата президенти се оттеглиха на разговор на 4 очи.

Президентът Радев на визита в Черна гора (ВИДЕО)

Точно преди 10 години Черна гора започва преговорите за еврочленство. В момента разговорите продължават по две от ключовите глави за основните права, съдебната реформа и сигурността. От  историческата столица Цетине българският президент категорично заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя активно Черна гора по пътя към евроинтеграцията.

„Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. Със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейска интеграция”, отбеляза Радев.

„В условията на криза от ключово значение е нашите държави да показват отговорност, европейска убеденост и активно регионално сътрудничество. В това отношение можем да кажем, че нашите две страни са за пример”, заяви Радев.

„Смятаме, че най-голямата инвестиция на Европейския съюз за мира и стабилността на Европа е интегрирането на Западните Балкани. Затова за нас е важно съседите в региона по-добър начин да се застъпват за разширяването и аз смятам, че България го прави”, заяви Мило Джоканович, президент на Черна гора.

Румен Радев изрази надежда, че пътят към реформите ще бъде ускорен. „България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси - не само в процеса на присъединяване, но и след това. За пълноценната интеграция в Европейския съюз”, каза още държавният ни глава.

Президентът Радев на визита в Черна гора (ВИДЕО)

Президентът уточни, че с черногорския му колега Мило Джуканович споделят убеждението, че във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация и чукаща на вратата продоволствена криза, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона.

Извън евроинтеграцията, най-голям потенциал за сътрудничество двамата президенти видяха в туризма и  икономиката. Според президента Радев Черна гора може да стане „по-видима” за българския бизнес. 

„И не на последно място дигиталната свързаност, защото ако имаше повече информация в момента за това какво става в Черна гора, какви са възможностите, аз съм сигурен, че щеше да има много повече български инвеститори и туристи”, заяви Радев.

Държавният глава Румен Радев разговаря на четири очи с председателя на парламента  Даниела Джурович, както и с премиера Дритан Aбазович. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.