С особеностите на този тип превозни средства ни запознава младата шофьорка Фатима

28-годишната Фатима е шофьор на 18-метров електрически автобус, който кара по улиците на Берлин. В епизод от поредицата „Ускорение” на „Дойче веле” младата и амбициозна дама разказва какви са особеностите на този вид превозни средства, какво ги различава от дизеловите и как се зареждат.

Таблото се управлява чрез сензорен екрани и само вратите се отварят с бутони, казва Фатима. И допълва, че тя и всички нейни колеги преминават специално обучение за това как да шофират по най-енергийно ефективния начин.

„При електрическите автобуси е много важно да се наблюдават уредите, които хабят енергия. Иначе усещането е като плаване по улиците”, споделя младата водачка.

Този тип автобуси се зареждат от пантографи. Максималното време за шофиране преди батерията да се изтощи е около 35 мин. След това автобусът се зарежда за 7-8 минути.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.