Според депутата изявлението на Борисов в нейна подкрепа е лицемерно

Ако съдим по ефективността при премахването на ДДС за цената хляба, което доведе до  20% спад на цената му, то една мярка за въвеждане на таван на цената за горивата също би била ефективна” .Това каза депутатът от БСП Атанас Зафиров в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS.

Позицията на ГЕРБ в полза на тази мярка той коментира така: „Изявлението на Борисов е лицемерно. Защото когато БСП предложи този подход  преди известно време, ние срещнахме критики от страна на ГЕРБ. То е и европейска  политика, прилага се в други европейски страни. Сигурен съм, че рано или късно ще се стигне до такъв ход”.

За невъзможността да се ползва отстъпката от 25 ст. на литър гориво при плащане с карта Зафиров каза, че това е технически проблем, който предстои да бъде решен. "Тази слабост е отчетена и предстои да бъде корегирана", посочи депутатът.

На въпрос дали възобновяване на отношенията с Газпром и на дипломацията с Руската федерация след скандала с изгонването на 70 руски дипломати ще са основните точки, които ще постави БСП като условия на масата на преговорите, ако дойде при тях третият мандат, Зафиров каза, че трябва да се изчака на кого ще се даде той.

„Ние ще сложим на масата на преговори основните приоритети  на България и обществото. Нашето поведение в управлението и нашите програми, които ще сложим на масата, са социалното дело, развитието на икономиката и защита на дребния и среден бизнес, развитие на българското образование, наука и култура, развитие на българското здравеопазване”.

По думите на депутата темата с енергоносителите е изключително важна. Той припомни, че са настояли в проекто-програмата на кабинета, съставен с първия мандат, да се запише,ч е трябва да се водят преговори с всички възможно доставчици, за да се осигури максимална диверсификация и да се посигури България с необходимите количества”. За възстановяване на отношенията с Руската федерация потвърди, че „рано или късно войната ще свърпи, а ние като Европа трябва да иаме диалог”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.