Той призова за незабавно поставяне на бустерни дози

В ситуацията на увеличаващи се случаи на коронавирус трябва да се предприемат три основни мерки - да се правят PCR тестове, да се възобновят COVID зоните и да се носят маски в болниците и на местата със струпване на много хора. Това мнение изрази в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS проф.Тодор Кантарджиев. 

Според него сме закъснели с налагането на мерки у нас, защото вече има ръст на разпространението на вируса, особено в София град и област, Бургас и Варна. „Тези, които се връщат от Гърция, трябваше да бъдат предупредени да не контактуват с много хора няколко дни след това”, посочи той.

Кантарджиев изброи и три особености на новия вариант на вируса - ВА.5, който се разпространява в момента. „Първо - той е по-заразен. Второ – има т.нар. имунно бягство. Трето - прекарва се много по-леко", обясни професорът.

Как точно ще протече инфекцията обаче все пак зависи от организма на боледуващия – към какво е предразположен, преболедувал ли е, ваксинирал ли се е. Въпреки че този вариант доста се различава от останалите и заобикаля имунитета, бустерна доза от ваксина срещу COVID-19 пази от тежко боледуване в продължение на 4-6 месеца, обясни още медикът. И допълни, че сегашните ваксини пазят от новия вариант, ако се сложат 2-3-4 месеца по-рано.

В момента се разработват специални ваксини срещу ВА.5, каза още Кантарджиев и предупреди, че като дойдат у нас, те ще са само за бустер.

Професорът съобщи и за нов вариант на коронавируса, който се следи в Индия - ВА2.75. За два месеца той е заразил около 25% от многобройното население на страната.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.