Нов кабинет, а не избори поискаха партиите, които управляваха досега

Броени часове до връчването на втория мандат с опит за ново правителство. Държавният глава ще даде в четвъртък папката на ГЕРБ-СДС. От партията обаче затвърдиха позицията си - ще я върнат веднага и искат нови избори. Така ключът е в третия мандат.

Това, което ще опитат да направят партиите, е с третата папка да се съберат отново в коалиция, в каквато доскоро управляваха страната. И БСП, и „Демократична България” обявиха, че ако получат мандата, ще поканят „Има такъв народ” на преговори.

От ИТН отговориха, че са отворени за диалог. Този път обаче условие беше поставено от „Продължаваме Промяната” - ще влязат в управление, само ако то е на база на разписаната им програма.

Радев връчва втория мандат в четвъртък

По-малко от 24 часа от втория шанс за правителство - от ГЕРБ-СДС няма да го използват.

„Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат”, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След заявката за неуспех на втория мандат партиите, които и досега управляваха държавата, се обединиха, че не трябва да има нови избори.

„За България не е добре да ходим на избори”, категоричен е съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Те няма да решат проблемите на България”, е мнението на Явор Божанков от БСП.

„Искаме това Народно събрание да продължи работата си”, коментира Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната”.

„Виновен ще е този, който ще тласне държавата към поредната политическа криза и към избори”, категоричен е Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

 

 

Така фокусът в кулоарите на парламента се прехвърли към съдбата на третата папка.

„Ако дойде при нас третият мандат, сме длъжни да предложим формула, която да сработи”, каза Христо Иванов.

„Дойде ли при нас - сядаме и преговаряме с всички, с изключение на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. В името на това да има стабилност и кабинет”, уточни Балабанов.

„Ние протегната ръка не връщаме, но това е при ясно заявени условия. И те са нашата програма”, заяви Мирослав Иванов.

Да подредят правителство са готови и от БСП. Оттам също ще поканят „Има такъв народ“ на масата за преговори.

„Нашето основно предимство и капитал е, че дотук ние не се скарахме с нито една политическа формация”, поясни Явор Божанков от левицата.

В анонсите се очерта и първа червена линия - кой да е кандидатът за премиер с третия мандат и кой да го посочи.

„Да е ясно, че от „Продължаваме Промяната” ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете”, е мнението на Христо Иванов.

„За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков или Асен Василев”, категоричен е Балабанов.

„Нима Петков и Василев по някакъв начин са отстъпили от националния интерес”, попита Мирослав Иванов.

На фона на заявките за кабинет опозицията поиска нови избори. Все пак обаче посочи, че ще отиде на консултациите при президента Румен Радев.

На този фон от „Продължаваме Промяната” днес официално внесоха в съда документите си с искане да бъдат регистрирани като политическа партия.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.