Всеки трети проверен е с положителен тест за дрога, съобщи шефът на столичия КАТ

Дрегер отчете рекордно високо ниво алкохол - цели 5,11 промила при шофьор в София. Той беше хванат във вторник вечерта при акцията на полицията за алкохол и дрога на пътя, започнала след катастрофата на булевард „Черни връх” в столицата.

При акцията на МВР за пет дни са проверени над 10 000 автомобила. Нарушенията са близо 4000. Мащабната операция вече е установила стотици на градус зад волана. Всеки трети проверен е с положителен тест за дрога, съобщи за NOVA шефът на столичия КАТ Тенчо Тенев.

Хванаха шофьор с 5,11 промила и канабис на Околовръстното в София (ВИДЕО +СНИМКИ)

33-годишният шофьор, заловен с с 5,11 промила алкохол, е бил спрян за проверка на столичния булевард „България” в 20:15 часа. Полицаите, които са на пост, забелязват лек автомобил да криволичи по пътя. Дрегерът отчел рекордните 5,11 промила алкохол, а тестът за наркотици – употреба на канабис. Мъжът е задържан за 72 часа и вече му е повдигнато обвинение.

„Точно преди да извършим тестовете водачът беше силно притеснен, трепереше и се държеше неадекватно”, заяви инсп. Виден Димитров от „Пътна полиция” – София.

„Колегата го пита дали е употребил алкохол или упойващи вещества. Водачът категорично казва, че не е”, посочва  комисар Тенчо Тенев - началник на „Пътна полиция” в София.

Последвал тестът с дрегер. След секунди станало ясно, че мъжът е пиян  - с над 5 промила „Лично в моята практика това е най-високата измерена стойност за наличие на алкохол при издишан въздух”, каза Виден Димитров.

След ареста шофьорът е дал кръвна проба. Тя все още не е излязла. Въпреки това от Софийската районна прокуратура вече му повдигнаха обвинение за две престъпления.

За доцента по токсикология Янко Илиев стойността от дрегера е изключително висока и има вероятност да е допусната грешка. „Той е бил в сравнително добро състояние, различно от литературните данни, които показват, че при над 4 на 1000 състоянието е много тежко, дори коматозно. Може да излезе хипотеза, че това е апарат, който е дефектирал или пък той да е приел алкохол много скоро преди тестването, при което алкохолът е още в устната кухина, нерезорбиран и затова пробата е показала екстремни стойности”, обяснява той.

ЗА ДЕН: Хванаха 38 шофьори с алкохол и 21 с наркотици

Оказва се, че София е рекордьор по брoй установени нарушения. „За последните пет денонощия имаме 22-ма водачи, които сме заловили след употреба на наркотици и още 20, които отказват проба за наркотик. Това означава, че те също са употребили такива. Общо 40 човека от проверени, 120-130 са с наркотик. За мен статистиката е стряскаща”, коментира Тенчо Тенев.

Поредният фрапиращ случай от снощи е с младеж на 22 години, засечен с полицейска лампа в колата. „Той обяснява, че така е купил автомобила и му е приятно да кара с тази синя лампа на предното стъкло”, каза Тенев.

Акцията ще продължи за неопределен период. От сряда проверките са насочени приоритетно не само и единствено към шофьори, които са употребили алкохол или наркотици, но и към такива, които са неправоспособни.

Освобождават предсрочно шеф Андре Токев (ВИДЕО+СНИМКИ)

На фона на масираните проверки, шеф Андре Токев, който през октомври миналата година беше задържан за шофиране по джанти с близо 1,9 промила, в сряда се изправи пред съда с искане да излезе от затвора месец и половина преди да излежи присъдата си.

Той разясни искането си в съдебната зала: „Много добре съзнавам грешката си. В затвора работя по 12 часа, с оскъдни продукти постигнах добро ниво в кухнята. От 30% посещаемост в стола, сега има огромни опашки. В началото ми хареса, беше интересно да обучавам хората там, да видя как мога да ги променя. Мисля, че съм готов да напусна затвора и да съм полезен навън на семейството си и работата”.

Магистратите решиха – Токев излиза на свобода с мотив, че няма зависимост от алкохол и има изключително добро поведение в затвора. От прокуратурата обявиха, че няма да обжалват решението.

„Искрено се надявам с Андре Токев повече да не се видим по съдебните зали. Гласуваха му голямо доверие, че няма да се повтори повече.  Има много добро поведение, работи и е общителен”, каза прокурор Нацева от Софийската градска прокуратура.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.