С парите ще бъдат увеличени плащанията към различни инициативи

Създателят на Microsoft Бил Гейтс дарява 20 милиарда долара на благотворителната фондация, създадена от него и бившата му съпруга. С дарените пари ще бъдат увеличени плащанията към различни инициативи с 50%, до 9 милиарда през 2026 година.

„Големите кризи на нашето време изискват от нас да направим повече", написа Гейтс, визирайки войната в Украйна, пандемията и промените в климата. По думите му ефектите на кризата са довели до увеличаване на инфлацията. Това налагало по-големи инвестиции във фондацията, която се занимава със здравеопазване, образование, равенство между половете и борба с бедността.

В момента Гейтс е четвъртият най-богат човек в света, като според изчисление на Forbes общото му състояние възлиза на 129 млрд. долара. Едва 8 души в света имат над 100 млрд. долара, пише CNN. Милиардерът притежава имение за 125 млн. долара в щата Вашингтон и къща за 43 млн. в Калифорния. На името му има още частен самолет и колекция от автомобили.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.