Националните енергийни регулатори на България и Гърция сертифицираха компанията

Националните енергийни системи на България и Гърция вече могат да транспортират газ по тръбата от Комотини към Стара Загора. Това стана, след като енергийните регулатори на двете страни подписаха сертификатите на българската и гръцката газови компании.

ICGB вече има правомощията да транспортира природен газ през тръбата. Кога обаче тя ще заработи официално и по нея ще идва газ от Азербайджан все още не ясно. Предстоят още административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. И от КЕВР, и от фирмата, която изпълнява проекта уверяват, че ще се действа максимално бързо, за да може всичко това да стане преди началото на отоплителния сезон.

При една от инспекциите в началото на май премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че се надява всичко да бъде готово до август, но може би по-реалистичният срок е началото на септември.

Поредната крачка към началото на работата на интерконектора с Гърция беше направена в София.  Енергийните регулатори на двете страни дадоха  сертификат на компанията ICGB, която ще управлява газовата връзка. По тръбата годишно ще тече 1 млрд. кубически метра природен газ. Въпреки това все още не е ясно дали съоръжението ще заработи до септември.

„Най-болният въпрос, който всички си задават през последните месеци, както в България, така и в Европа е дали ще има достатъчно газ и ще има ли въобще. Мога да кажа, че да, газ ще има, защото повече никога няма да зависим от един доставчик и от една тръба”, заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„Правим всичко възможно да е дори по-рано от отоплителния сезон”, каза Теодора Георгиева – изпълнителен директор на ICGB.

Остава отворен въпросът откъде България ще вземе останали 2 млрд. кубически метра газ, които ни трябват, за да покрие потреблението си за година. 

„Със съдействието на министър-председателя и на министъра на енергетиката се водят ежедневни преговори за осигуряване на дългосрочен договор и предвидимост. Дали, кога и как това ще се случи е нещо, за което предполагам, че Министерството на енергетиката ще ни информира”, посочи Станислав Тодоров

Отсега се планира и разширение на интерконектора. След 2 години по тръбата с Гърция ще могат да се пренасят общо 5 млрд. куб. Това ще се случи чрез компресорна станция, която също ще се построи в гръцкия град Комотини.

„През следващите години ще работим усилено за това, както и да можем да използваме и синьо гориво от терминала за втечнен газ, който изграждаме заедно край Александруполис”, каза Анастасиос Дагумас – председател на Регулаторния орган на Гърция.

Прогнозата на правителството е, че първите доставки, които ще влязат в газопреносната мрежа, ще се дойдат в края на август или най-късно в началото на септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.