"Вярваме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има кабинет, и то от тези четири партии", подчерта Тошко Йорданов

Президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители от ИТН. В президентството пристигнаха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов. 

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото НС пред необходимостта или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление", каза президентът Радев в началото на разговорите. 

"Нямаме претенции премиерът да е от ИТН. Ние сме политическата сила, която напусна правителството, както много добре заявихте, г-н президент. Но точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме всички тук, при вас, на КСНС. Неспазването на националните интереси доведе до текущата ситуация. Ние винаги сме смятали, че първо политическите обещания трябва да се спазват и второ – националните интереси са над политическите пристрастия и ангажиментите, поети към други държави", заяви Тошко Йорданов. 

БСП при Радев: Ще положим усилия за работещ парламент по програмата ни с ПП и ДБ

По думите му от ИТН вярват, че с оглед на кризисната ситуация, е най-добре да се сформира правителство. "Ние като политическа партия смятаме, че трябва да има кабинет, и то от тези четири партии. Имаме различия и разминавания, но те са по-малки от общите ни цели. С ГЕРБ и ДПС нямаме допирни точки", подчерта той.

И допълни: "Би трябвало да се структурира евентуална коалиция по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Тъй като основните причини да се разпадне коалицията се казват Кирил Петков и Асен Василев, би било добре политическите лидери да отстъпят малко по-встрани. В тази ситуация може да дойде едно правителство, в което да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт по-скоро експерти, отколкото политически лица. До тази криза се стигна заради политически проблеми".

“Има такъв народ” няма да поставя червени линии. Това заяви представителят на партията Ива Митева след разговора с президента. “Неслучайно Конституцията отново завъртя рулетките, защото дава втори шанс на всички да започнат отначало. Имаме надежда, че разговори ще започнат да се водят. Ние сме заявили открито, че сме диалогични, че ще разговаряме с всички. Погледът ни е взрян в президента”, каза Митева. 

Тошко Йорданов направи уточнение, че “всички” означава ПП, ДБ и БСП. “Забравяме за ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”!”, категоричен бе той. 

По време на консултацията не е имало намеци от страна на президента, че мандатът може да бъде връчен именно на ИТН. “Смятаме, че трябва да се даде на този, за когото президентът смята, че ще бъде най-големият обединител и ще успее да състави правителство. Смятаме, че на този етап наистина е важно да има парламент. В момента ситуацията е такава, че трябва да има работещ кабинет”, каза още Митева. 

По-различна картина при едни евентуални предсрочни избори не би имало, смята Станислав Балабанов. “Ако има партия, която тласне държавата към избори, то тя ще носи цялата отговорност”, заяви той. 

От ИТН бяха категорични, че ще работят за съдебна реформа, реформа в антикорупционното законодателство, в здравеопазването, образованието и социалната политика, ако бъде съставен кабинет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.