„Трябва да бъде направено усилие за диалог”, каза Христо Иванов

На шестата консултация при президента в петък се явиха представители на "Демократична България". По време на разговора съпредседателят на партията Христо Иванов заяви, че ако мандатът бъде даден на тях, ще водят преговори в рамките на досегашната четворна коалиция, която се разпадна. По думите му още един цикъл от избори едва ли ще даде различен парламент. А премиер следвало да бъде член на „Продължаваме Промяната”.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии, без да може да предложи решения. 8 месеца след поредните избори сме напът отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание - че не можем да носим отговорност", допълни Иванов.

По думите му провеждането на консултации преди третия мандат е много конструктивна стъпка. „Намираме се в сложен политически етап, в поредица от кризи, и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства. Политическата класа е длъжна да разбере, че хората очакват от нас резултати, а не драми", каза още Иванов.

От своя страна Радев също заяви, че страната е изправена пред много кризи - няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. По думите му е необходимо да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези перипети.

„Вие вече заявихте, че ще положите усилия за формирането на нов кабинет в рамките на това НС", каза Радев на Иванов.

След консултациите председателят на „Да, България" заяви категорично, че премиерът в евентуално бъдещо правителство трябва да е от „Продължаваме Промяната”. 

„Ние премиер няма да издигаме. Това следва да бъде инициатива на ПП – те получиха моралния мандат да отворят нова страница в българската политика”, коментира Иванов.

Според него кабинет с мандат на ИТН „едва ли би бил работещ вариант”, защото дори първата политическа сила има резерви по отношение на партията на Слави Трифонов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.