В София беше открита изложбата „Моралът е доброто”, посветена на фотографиите на Кристиан Таков

Само преди дни в центъра на София беше открита изложбата „Моралът е доброто”, посветена на фотографиите на Кристиан Таков. 60 фотографии и 60 цитата на един от съвременните будители на България. Юрист, преподавател, доцент,  който малко преди да си отиде от този свят казваше: „България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло. Ще се става“.  Днес  години след смъртта му неговите мисли и фотографии са събрани в изложба в центъра на София.  

“Изложбата „Моралът е доброто” е част от претворяването на живота и дейността на доц. Кристиан Таков в един документален филм. Това беше един от епизодите, които ние извадихме от филма и решихме да представим пред широката аудитория на „Моста на влюбените”:м каза журналистът Веселин Диманов. 

„Историите на Мария Йотова”: Как Кристиан Таков вдъхнови цяло поколение

“В процеса на работа по писането на сценария и по заснемането, ние осъзнахме че пред нас стои един огромен архив – първо като мисли, сентенции, текстове на различни езици и от друга страна творчеството му, фотографията му. Той е започнал малко преди да завърши немската гимназия. Тогава завършва и курс по фотография и оттогава са и първите му фотоси – час от които можете да видите в началото на изложбата. Над 20 000 кадъра, от които в рамките на 3 месеца подбрахме 60”, разказва Диманов. 

Първата среща между Веселин и Кристиан Таков все още е ярък спомен в  съзнанието на журналиста. “Запознах се с Кристиан на 30 октомври 2016 година, той ме покани в дома му, да направим едно интервю. То се превърна в разговор, който продължава и до днес чрез неговия архив. Още когато влязох в дома му, забелязах две неща: първо, топлината с която ви посреща и второ, думите които използва. Неговата личност ме заплени още тогава именно с тези две му качества”, казва журналистът за Таков. “След като той си отиде, реших да науча повече за него”, допълва той. Така започва да търси контакт с негови близки и се запознава с Галя Йончева - майката на Кристиан Таков. 

„Красотата на Хърватия“ - фотоизложба в центъра на столицата

“Кристиан си отиде много рано. Но той остави едно много обширно присъствие. Тази изложба е израз на част от това присъствие. Той остави присъствие в науката, в изкуството, в душите на всичките хиляди студенти. В морала, в социалните ни проблеми – навсякъде има частица от него!”, казва Йончева.

Тя казва, че енергията, с която синът й е живял и работил е била неизмерима. 

5 години след смъртта на Кристиан Таков, Галя казва, че раздялата им е само физическа.  Тя е посветила живота си на паметта на своя син.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.