По думите му въпросът ще се обсъжда, когато партиите се разберат, че ще има правителство

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов не смята, че името на Никола Минчев за премиер може да обедини четирите партии, доскорошни партньори във властта, за да създадат нов кабинет в рамките на 47 НС.

„Никола Минчев е много симпатичен млад мъж, но законите трябва да се спазват. А той нарушава правилника на НС доста често, а веднъж – доста брутално”, заяви Тошко Йорданов в предаването „На фокус”.

 „И трите формации, на които е логично да бъде даден мандатът, и трите сме заявили, че при която и да отиде, ще водим диалог и ще се опитаме да съставим правителство”, каза Йорданов.

Попитан да коментира думите на Любомир Каримански, че Йорданов и Слави Трифонов ще минат на по-задна линия, както това са направили Кирил Петков и Асен Василев, Йорданов отговори: „Първо да видим на каква задна линия са минали Кирил и Асен. Все още не знам. На едни разговори трябва да има конкретика и експертиза. Ако се стигне до това, е логично от ИТН напред да излязат експерти. Но има и политически решения, които ще бъдат взети като политически решения”, заяви Йорданов. Той и Слави Трифонов били по-скоро в политическото ръководство на партията.

„И трите формации заявихме, че искаме да сформираме кабинет и ще водим диалог с всички.  Ако не се получи правителство, причината ще е в егото на Кирил и Асен”, заяви Йорданов.

Той обяви и какво очаква ИТН в евентуален кабинет. „Трябва да се чуваме и ако има различия да се стига до общо решение, а не една от партиие да го изплющява на масата и принуждава другите да го вършат”, каза Йорданов.

Запитан дали името на Никола Минчев е онази обединителната фигура, около която могат да си стиснат ръцете, Йорданов каза: „Според мен – не”. „Ако четирите партии се разберем, че ще има правителство, тогава ще се води разговора за премиер. Не мисля, че това ще бъде препъни камък тогава”, каза Йорданов.

Запитан дали в преговорите от ИТН ще настояват Гроздан Караджов да бъде в един евентуален кабинет, Йорданов каза: „Дали Гроздан Караджов ще е в този Министерски съвет, е въпрос дали изобщо ще има Министерски съвет. Рано е да се каже”. Според Йорданов Гроздан Караджов се е справял прекрасно. „Тези пари, за които Гроздан постави въпрос на Министерски съвет, са гласувани от парламента. Става дума за нашите пари, платени в данъци, гласувани от парламента по предложение на Кирил Петков", допълни той.

По думите му по време на въпросното заседание на Министерския съвет Караджов е попитал къде са парите, които са гласувани за МРРБ от НС.

„Какво общо имаме ние с „Капитан Андреево”, освен че Петков, Василев и ПП-тата твърдят, че имаме”, попита още Тошко Йорданов. „Границата и „Капитан Андреево” се контролират от други министерства”, каза той. 

Йорданов не вярва в социологическите проучвания. „Сигурно има някакъв спад, но ако се отиде на избори, все пак има 2 месеца, може да се случат много неща. Може да има служебен кабинет, който да направи ревизия на някои министерства, които не бяха при нас”, заяви Йорданов.  

В програмата на „Продължаваме Промяната” имало два лобистки закона, смята още Тошко Йорданов. В кабинета „Петков” именно от ИТН ги били спрели. „Те се опитват сега да ги пробутат. С тези неща няма да се съгласим”, каза Йорданов.

А Бойко Рашков изобщо не е бил обсъждан за шеф на КПКОНПИ тогава.

„Всичко това с КОНПИ се получи като забавяне заради Лена Бориславова. Имаше закон, за който бяхме общо взето всичките през януари. На нея и щукна, че трябва да ги разделя на две места. Оттам тръгнаха нови разговори”, коментира Йорданов. Той самият не вижда какъв е смисълът в момента от нов шеф, тъй като ще трябва да се преработи закона за КОНПИ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.