Очакват се около и над 40 градуса до края на седмицата

Предстои продължителен период с особено горещо и преобладаващо сухо време с риск от пожари. До средата на седмицата жегата все още няма да е толкова унищожителна. В понеделник дневните температури ще са в интервала от 27 до 32 градуса. И двата дни ще са слънчеви, но ветровити в районите на изток. В понеделник изгледи за слаби превалявания има в часовете до обяд в Югоизточна България.

От сряда нататък ядрото горещ африкански въздух, затоплило Западна и Централна Европа, ще се настани и на Балканите. През втората половина на тази седмица дневните температури ще се повишават и в много традиционно топли точки на страната термометрите ще докоснат, а тук-там и ще надминат 40 градуса.

До края на месеца времето ще остане горещо с дневни температури над 30 градуса, а в традиционно топлите райони – над 35 градуса. Около 25-26 юли има вероятност за дестабилизиране на атмосферата с нахлуване на малко по-хладен въздух и условия за краткотрайни следобедни гръмотевични бури.

Заради високите температури и липсата на валежи, в следващите дни опасността от възпламеняване на пожари от всякакъв характер е голяма. Влагата в горите и по полетата ще намалява и всяка неразумна игра с огъня на открито ще създава риск от бедствие. За първите дни на тази седмица рискът от разпалване на горски и полски пожари е най-висок в Кресненското дефиле, в централните части на Дунавската равнина и в Югоизточна България. С напредвеането на сухия период областите в червено ще се увеличават.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.