Някои храни могат да помогнат на организма ни да се справи със задушното време навън

Независимо дали сте у дома, пътувате или се мъчите да заспите, ето няколко хитрини за запазване на прохладата в условията на горещина, предложени от „Мирър“.

Някои храни могат да помогнат на организма ни да се справи със задушното време навън, но някои от тях може да изглеждат озадачаващи на пръв поглед.

ВИЖТЕ КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ГОРЕЩИНИТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Горещата супа може да е основен зимен продукт, но тя може да ви помогне да се охладите и през лятото, като ви накара да се изпотите. Когато потта се изпарява, тя охлажда тялото.

По подобни причини пикантно чили или къри може да има същото въздействие.

Куркуминът, съдържащ се в подправката куркума, помага за подобряване на кръвообращението, ускорява притока на кръв и охлажда тялото.

Кокосовото мляко, което се съдържа в някои тайландски кърита, също помага за поддържане на хидратацията, предотвратява изтощението и мускулните болки в горещото време.

Храните с високо съдържание на вода, като динята, също са полезни за поддържане на свежестта, а спанакът съдържа витамини за контролиране на кръвното налягане - друг фактор за поддържане на добре регулирана температура.

Как се разхлаждат животните в Софийския зоопарк (ГАЛЕРИЯ)

Прохлада у дома

Изкушението е да отворим широко прозорците през летните месеци. Но това всъщност може да направи дома ви още по-горещ. Правилото, което трябва да спазвате, е навън да е по-топло, отколкото вътре. Ако температурата навън е по-висока от тази вътре, трябва да държите прозорците и завесите затворени. Това ще затвори топлината и ще помогне за запазване на прохладата в дома ви. Ако обаче навън е по-хладно или има приятен вятър, трябва да отворите прозорците.

Наред с това, че трябва да държите прозорците си затворени, се препоръчва също така да затваряте щорите или завесите си, за да се предпазите от слънчевите лъчи. За тези, които разполагат с вентилатори у дома, е налична допълнителна хитрост да поставят лед пред джаджата, така че тя да може да усилва хладния въздух, докато ледът се топи.

Пътуване

Ключово е да се пие много вода по време на пътуване и да се сведе до минимум приемът на алкохол и кофеин.

Препоръчва се също така да се носят материи като памук, които задържат водата и поддържат прохладата. Обличането на свободни дрехи, като туники, рокли с А-образна линия, скъсени панталони, ризи от естествени материи и блузи, оставени разкопчани, е сигурен начин за по-удобно пътуване. Шапката също ще предпази главата ви от преките слънчеви лъчи и от прегряване.

Пътуването сутрин или по-късно вечер, когато горещините са по-малко концентрирани, също е начин да избегнете най-големите горещини.

Ако нямате друг избор, освен да пътувате, когато денят е най-горещ, пръскането на вода върху китките е добър начин да поддържате ниска температура на тялото си.

Поставянето на мокра кърпа или студен гел около врата ви също ще поддържа температурата на тялото ви ниска.

Сън

Един ден в горещия и лепкав климат може да умори повечето хора. Но няма нищо по-лошо от това да сте готови за сън, но да не можете да се унесете поради продължителната топлина.

Първото нещо, което трябва да запомните, е да не дремете през деня, независимо колко изкушаващо е да си починете. Дрямката може да затрудни заспиването вечер, когато дойде време за лягане.

Смяната на завивката с чаршаф е начин да избягате от горещината, а освен редовната хидратация през деня ще помогне и мигането поне 40 пъти. 

Още любопитни новини:

Четири двугърби камили пристигнаха в столичния зоопарк (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лятно зооучилище в Зоологическата градина в София (ВИДЕО)

Пътешествието на стадо слонове (ГАЛЕРИЯ)

Мечка и двете й мечета спират автомобили на руска магистрала (ВИДЕО)

Трите мечета, спасени в Родопите, вече са в център за рехабилитация в Гърция

С ледени „торти” животните в московския зоопарк борят горещините

Източник: БГНЕС