Извършени са замервания, като уредите са отчели завишаване

Баржа със самозапалили се въглища, акостирала край румънския бряг, е причина за силното задимяване на Русе, съобщи директорът на Регионалната дирекция на околната среда и водите (РИОСВ) в крайдунавския град инж. Цонка Христова.

Тя уточни, че пикът е бил тази сутрин към 5:00-6:00 часа, а на телефоните са получени над 100 сигнала от притеснени граждани. Извършени са замервания, като уредите са отчели завишаване, но не и превишаване на пределно допустимите концентрации. Според Христова задимяването няма да се отрази върху човешкото здраве.

Баржата е акостирала край Гюргево в началото на месеца. От областната управа в Русе обясниха, че плавателното средство е извършвало курс от Констанца, Румъния, до Сърбия. Самозапалването на въглищата се е случило по време на престой на стоянка.

Пускат две нови баржи за спасителни дейности по Дунав

От РИОСВ са забелязали дим над плавателния съд на 14 юли и тогава разбрали, че има някакъв проблем.

Задимяването от тлеещите въглища се е усетило над Русе, след като вятърът променил посоката си. От кметството обясняват, че по информация от румънска страна са предприети действия по гасене, което е причинило и наличието на още по-голям дим.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА