Най-късно през 2028 г. България ще има цяла ескадрила, каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков

Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Това каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. На него министърът коментира, че подписаното изменение и допълнение по договора от 2019 г. не променя стандартните общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка, предаде БТА.  

Комисията прие законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка". Водеща комисия обаче е тази по отбрана.

Заков добави, че в момента получената оферта се преглежда. "Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание", уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението. 

"Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна", обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.

"България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части", допълни Драгомир Заков. 

"Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември", добави министърът в оставка. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.

Така през 2027 г., най-късно през 2028 г., България ще има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, каза военният министър.

Първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече 8 самолета, посочи Заков. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките 8 самолета.

Подполковник Владислав Шекеров - командване на Военновъздушните сили, обясни, че поддръжката включва закупуване на резервни части, предвиждане за извършване на ремонти, както и съответните инженерни представители на по-големите компании, които да оказват подкрепа на място или по телефона, когато се въвежда въоръжената система в експлоатация. Част от промените са за увеличаване на средствата, които са предвидени за резервни части и за ремонти. Отсега обаче никой не може да предвиди какво ще има нужда от ремонт или подмяна.

"Това са средства, които са предвидени да се използват за ремонти в процеса на усвояване на самолетите", добави подполковник Шекеров. Идеята е заедно с договора за придобиване на самолетите, въоръжението и средствата за наземно обслужване, да се придобие и първоначалният пакет резервни части, както и да се заявяват определени услуги, които ще могат да се ползват в първите 3-4 години, докато стигнат парите. Това е направено", изтъкна подполковникът. 

На свое заседание на 6 юли Министерският съвет в оставка одобри договор за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.

От МС съобщиха тогава, че след влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, изменението ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава. 

Подписаното изменение и допълнение не променя стандартните общи условия за договора за доставка на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка, изтъкна министърът в оставка. Това, че се преразпределят средствата, не променя крайните стойности по договора, уточни той. По думите му парите нито се увеличават, нито се намаляват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА