БСП поискаха от ПП кандидат за министър-председател, Петков и Василев отговориха с условие

Броени часове след връчването на последния, трети мандат - старт на политическите совалки в опит да се състави правителство. От БСП седнаха на масата на преговорите първо с „Продължаваме Промяната”. Разговорите продължиха 40 минути. От БСП поискаха от „Продължаваме Промяната”  кандидат за премиер. А Кирил Петков и Асен Василев отговориха с условие - да се приеме антикорупционното законодателство и Бойко Рашков да бъде назначен за шеф на антикорупционната комисия. Това ще е гаранция, че има стабилно мнозинство.

Разговорите с „Има такъв народ" и „Демократична България" предстоят в следващите дни, а дясната коалиция се събира тази вечер, за да излезе с единна позиция.

БСП и „Продължаваме Промяната” проведоха консултации за нов кабинет

С ясната заявка за съставяне на правителство и без да губят излишно време, левицата седна на масата за първите преговори.

„Имаме сериозно желание да правим редовно правителство. Нямаме никакво намерени да  имитираме преговори. И да тупаме топка, чакайки избори”, заяви Корнелия Нинова.

„Допълнителна политическа криза не трябва на България. Ние сме заявявали ясно, че 22 закона трябва да се приемат в следващите месеци. Много е важно във всички аспекти по плана за възстановяване да  напреднем”, заяви Кирил Петков.

От БСП поискаха номинацията за премиер да дойде от „Продължаваме Промяната”. А формацията на Петков и Василев постави условие -  ще предложат име, но първо искат гаранции за работещо антикорупционно мнозинство.

„Не сме обсъждали кой да е премиер, каквито и да е постове, структура, състав на Министерски съвет. Първо трябва да  видим, че има работещо антикорупционно мнозинство, което да се докаже, като по време на преговорите се приеме законът  за КПКОНПИ и се избере господин Рашков за шеф на комисията  за противодействие на корупцията”, заяви Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната”.

Запитан дали вижда това работещо парламентарно мнозинство с участието на ИТН, Василев каза: „Това е въпрос на мандатоносителя, как ще  се сглоби мнозинство, така че да бъде приет закона за КПКОНПИ и да бъде избран господин Рашков”.

Така БСП първо ще търси подкрепа за политики, а съставът на кабинета ще бъде обсъден при втори кръг преговори.

„Колегите от „Продължаваме Промяната” поставиха едно искане - по време на преговорите мандатът да бъде държат толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието Антикорупционното законодателство, закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков  за председател”, заяви Корнелия Нинова.

Левицата не отговори конкретно дали това условие ще е проблем в преговорите с останалите партии.

„Що се отнася до фигурата на Бойко Рашков - обществото трябва да оцени за неговата работа. Ще преговаряме спокойно, аргументирано. Едва след като се уверим, че имаме 121 депутати, които да го приемат, след това ще говорим за персонален състав”, каза Нинова.

Утре разговорите ще продължат с „Има такъв народ”. те ще могат дадат и свои предложения, с които да допълнят управленската програма.

Преговорите за съставяне на правителство ще се провеждат на два етапа. Първо социалистите ще се уверят, че имат подкрепата на партньорите по програмата, а след това ще се обсъждат поименно кандидат за премиер и състав на кабинета. В утрешния ден разговорите ще продължат с парламентарната група на „Има такъв народ”. От тях се очакват предложения по вече изготвената програма.

Ден по-късно на масата на преговорите ще седнат и от „Демократична България”.

Конституцията не определя стриктни срокове, в които мандатът да се върне. Според тълкувателно решение на Конституционния съд - партията не би следвало да се бави повече от седем дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на бъдещия кабинет.

Въпреки че не смята да бави процедурата, левицата не се ангажирана с конкретен срок - кога се готвят да върнат на президента отговор за мандата и дали ще остане време за приемане на антикорупционното законодателство, което е червена линия за „Продължаваме Промяната”.

„За нас е ужасно важно законът да бъде подкрепен във варианта, в който е внесен в момента, а не да минаваме, каквито са заявките от ИТН, през негова дълбока промяна, единодушно вземане на решение и блокиране на разследващите функции на инспекторите”, заяви Лена Бориславова. „Това е именно показателно за това какво слагаме на предно място - господин Бойко Рашков е лицето и за обществото за борбата с корупцията и с едни стари модели, които са свързани с големи кражби и заплахи. И всъщност той е символ на готовността да се влезе решително в едно такова антикорупционно мнозинство”, заяви Лена Бориславова.

„Демократична България” е изразявала подкрепа за тази кандидатура, но нека да не спекулираме и да предхождаме събитията”, заяви Надежда Йорданова.  „Нека да съобразим, че това са въпроси към лидерите на „Демократична България”. Нека да дадем възможност чрез тях да говори коалицията”, каза още тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.