ПП поискаха и комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков

Първото поставено условие за събиране на коалицията вече е в процес на изпълнение. В Правната комисия депутати приеха законопроект за противодействие на корупцията. Досегашните партньори определиха гласуването като първа стъпка към нов кабинет.

Първа стъпка, но все още несигурна. Преди да са категорични в коментарите си коалиционните партньори изчакват окончателното приемане на законопроекта свързан с Антикорупционната комисия  и най-важното условие поставено от ПП комисията да бъде 

оглавена от Бойко Рашков. Това тепърва ще се дебатира. Иначе от коментарите на партиите в управлението засега разбираме, че нямат желание за избори, но няма и категоричен сигнал, че са готови да се съберат отново.

С подкрепата си за антикорупционния закон „Има такъв народ” продадоха ръка в подкрепа, но не безусловно. „От нас е ясен знак и ние го заявихме още вчера. Направили сме всички наши бележки и нашите опасения за закона”, заяви Ива Митева, ИТН.

Подкрепата за кандидатурата на Бойко Рашков остава под въпрос. „Дали ще е Бойко Рашков или не - е въпрос на преговори. Ако кажа, че ще е той, се обезсмисля цялата процедура утре”, допълни тя.

„Продължаваме промяната” отчетоха първия знак, но все още изчакват преди да си  правят изводи. „Това със сигурност е едно от нещата - като условието  със сигурност е добър знак”, посочи Андрей Гюров, ПП. И допълни: „Правим всичко възможно да има правителство”.

Опит за сближаване на позициите видяха и от „Демократична България”. „От гледна точка на поставените изисквания от страна на колегите от ПП това беше една крачка към възстановяване на възможността да твърдим,че имаме общи цели и че най-важната цел на това управление  - борбата с корупцията, наистина се правят някакви усилия”, посочи Христо Иванов, ДБ.

Не така обаче смятат независимите депутати, които не виждат искреност в подкрепата  на „Има такъв народ” за анрикорупционния закон. И не смятат, че бившите им колеги  трябва да са в управлението. 

 „Предпочитам ИТН да подкрепят правителство. Не да участват в него. Не считаме, че те ще се променят”, категоричен е Георгиев Георгиев, независим депутат.

 А от БСП  на този етап заключиха : „Всичко върви по план. Като имаме резултати - ще ви информираме”, заяви Атанас Зафиров, БСП.

Законът за антикорупция влиза за разглеждане в пленарна зала в петък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.