Технологичният напредък е спестил години работа на администрацията

Държава, в която всичко се извършва дигитално и без излишна бюрокрация. Колкото и далечно да е това за повечето българи, за жителите на Естония това отдавна се е превърнало в начин на живот. Технологичният напредък на прибалтийската държава вече е спестил години работа на  администрацията и то само с използването на една лична карта.

„С приложение получавате документ, прочитате го, подписвате го и той автоматично се изпраща към институциите  с вашия подпис”, обяснява естонката Светлана. „Ако трябва да свършим нещо, е достатъчно да използваме личната си карта, без да трябва ходим някъде”, допълва Елеонора.

Дигитализацията не е бъдещето, а всекидневието за повече от 1 милион и 300 хиляди естонски жители. Единственото нещо, което не можеш да направиш в Естония онлайн, е да се разведеш, шегуват се местните. Транспорт, здравеопазване, образование - в момента почти всички обществени услуги в страната могат да се извършват онлайн. Това означава, че държавата е успяла да си спести над 1400 години работа.

В портфейла си или в мобилния телефон - 99% от всички естонски граждани имат дигитална лична карта с чип още от 15-годишна възраст. „Когато имате тази карта, полицията има достъп до всички регистри, не трябва да носите със себе си шофьорска книжка , защото имате уникален идентификационен номер. По този начин те могат да ви идентифицират на секундата”, обяснява съветникът по европейските въпроси на правителството Клен Яретс.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.