Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП ще задържи мандата още поне 3 седмици до 15 август. Това стана ясно след спешен съвет между четирите преговарящи партии. Времето ще се използва, за да се започне процедура за избор на нов шеф на енергийния регулатор. След като преди ден Конституционният съд го обяви за незаконен. Според мандатоносителя - БСП и лидерът на партията - Корнелия Нинова, може да създава най-малко два проблема – първо ще се блокират решенията на регулатора при определянето на цените на ток, газ и парно. И от друга страна да не се изпълнят част от приоритети в управленската програма, която се изготвя от преговарящите. 

С искане за спешна среща в търсене на конкретни стъпки за изход от кризата около Енергийния регулатор Нинова изненадващо дойде в Народното събрание и покани партиите, с които преговаря на  среща. 

"Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Оптималният вариант е тя да приключи на 12 август", каза лидерът на БСП след свиканата от нея спешна среща на ръководствата на партиите. 

„Обсъдихме и възможността и необходимостта парламентът да работи до тогава. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се гласува отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР", обясни Нинова. И допълни, че още днес депутатите са изготвили график за провеждане на извънредни заседания на парламентарни комисии, както и за събирания в пленарната зала.

„Кандидатури за нов шеф на енергийния регулатор все още не са обсъждани, съобщи Нинова.

„Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че не можем да въведем понятието „енергийна бедност” и да дадем помощи. Така се създава нов проблем около формирането на правителство”, алармира лидерът на БСП преди срещата в сградата на парламента. 

„Би било супер неразумно 4 седмици ние да държим мандата. Не мога да държа мандата безкрайно, въпреки че Конституцията ни дава време - това би било неморално”, каза още Нинова. Но впоследствие поясни, че вероятно ще се наложи да задържат мандата до 15 август.

Тя призова всички „бързо да се вземат в ръце”, за да сформират нов кабинет. „Допълнително напрежение и хаос е ад”, допълни Корнелия Нинова.

След срещата с председателите на парламентарните групи лидерът на левицата увери, че преговорите за съставяне на правителство ще вървят по план. 

По темата за приемането на антикорупционния закон Нинова каза, че действията в тази посока също вървят по план и вероятно той ще влезе в зала още следващата седмица.

Все  още не е ясно и кога партия ще предложи премиер, коментира  Андрей Гюров. А от "Има такъв народ" поставиха условие – формацията на Слави Трифонов няма да подкрепи кабинет, ако в състава му влязат някои от отцепилите се депутати.

“Оставяме в момента отворен диалога, за да видим кой как ще предложи имената, кой как ще застане зад тях, защото тези, които в момента са програма, напоследък налагат само имена. Ако продължат с налагането на имена, доказват, че нямат желание за изпълнение на програмата, а за избори”, заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

За нов подход в разпределението на министерските кресла и по-добра комуникация ще настояват от “Демократична България”.

“Партиите си получаваха свои министерства, които обявиха за свои феодални владения. Моето министерство е моята крепост. Това предсказуемо показа, че не работи добре”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Преди да стигнат до състава на кабинета, преговарящите трябва да финализират програмата. Пълният текст ще се обяви в понеделник. 

Опозицията настоя вместо БСП да бави връщането на мандата - да го върне незабавно и президентът да насрочи предсрочни избори.

“Ако щяха да направят правителство, щяха да го направят и после да решават важни въпроси, които трябва да се решават от редовно правителство”, каза Тома Биков и прозова: “г-жа Нинова незабавно да върне мандата. И президентът да насрочи предсрочни избори!”.

“Познати болшевишки прийоми. Властта се задържа до кръв. Така беше и по времеъо на Жан Виденов”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

А председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов определи забавянето на мандата като “гавра с България”. “Очевидно този мандат няма да бъде осъществен. Подозирам, че след като мине 15 август, може да го задържат до 15 декември. Трябва ли всяка една грешка да служи като оправдание, за да може да правят още грешки?”, попита Костадинов.

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.