"Редно е екоминистърът да извади протоколите от проверката и да се видят реалните стойности от замерванията", подчерта Янилин Павлов

Всичко в ТЕЦ "Брикел" е в нормите и границите, които са ни поставени. Редно е, министър Сандов да извади протоколите от извършената проверка, и да се видят реалните стойности от замерванията на въздуха в района на Гълъбово. Това заяви в студиото на „Събуди се” изпълнителният директор на ТЕЦ „Брикел” Янилин Павлов в отговор на изказването на премиера в оставка Кирил Петков, че проверка в ТЕЦ „Брикел” е показала множество нередности, включително огромно замърсяване на въздуха в района.

„Черният пушек, който се вижда от комините на ТЕЦ-а е прах, който се формира от горене на въглища от мини „Марица Изток”, които са с по-високо пепелно съдържание. Ние в момента им помагаме и поемаме най-лошите им въглища, докато те оправят ситуацията в рудник 2. Предприели сме ред мероприятия, за да ограничим запрашаването. Това, което екоминистърът Борислав Сандов казва и се тиражира като снимки в медиите – не изглеждаме много добре, но има факти, от които това нещо е породено. Постоянно извършваме замервания – с наши собствени измервателни уреди в Гълъбово. Постоянно сме проверявани от Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Нека министър Сандов да извади показанията на тези уреди”, подчерта той. 

По думите му инсталацията по време на проверката от министерството не е била натоварена на 20 процента, а много повече. „Това, което казва министърът са моментни стойности. Редно е сега министърът да извади протоколите от проверката и да се видят реалните стойности от замерванията”.

„Прекарвам много време в предприятието. Стоях през цялото време с проверяващите. И с хората от моя екип не видяхме на някой да му е станало лошо. Всичко е в нормите и границите, които са ни поставени”, посочи Павлов. И допълни: „Ако министър Сандов има някаква хипотеза – трябва да има доказателства. Той каза, че не е бил допуснат на територията на „Брикел”. Пуснах клипче, от което се вижда, че той е допуснат”.

Изпълнителният директор на "Брикел" подчерта, че ако ТЕЦ-а затвори, много хора в района ще останат без работа. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.