За тази мода и рисковете от нея във видеото на „Дойче Веле”

Дек - това е думата за татуировка на кюрдски. Фатма Темел използва техника от хилядолетия. Пигментът се прави от сажди и кърма. Вярва се, че той е символ на плодородие и лекува болести.

Татуирането на ръка е традиционно изкуство. А рисунката на слънце е символ на живот, сила и надежда. Всички символи имат дълбоко значение. Но служат най-вече за разкрасяване.

Татуировките на Макбу Кафри са избледнели с времето.

„Искахме да сме красиви. Едно време беше традиция да се татуираш. Бях много млада и исках да го направя”, казва Макбу Кафри.

Сажди, мляко и игли. Какво ли не правим за красотата. Но с традиционни или модерни методи - риск винаги има.

Сабине Крис е модел на татуси. Казва, че татуировките изразяват характера й.

„Други хора носят обеци като аксесоари. Аз правя една крачка напред и тялото ми става платно за красиви картини”, казва Сабине. Тя прекарва много време пред камерата, а снимките й красят кориците на много списания. Досега не е имала здравословни проблеми, предизвикани от татуировките.

Но мастилата не са изцяло безопасни. Те съдържат цветни пигменти и стотици свързващи химични елементи, включително и метали като никел.

„Кожата се опитва да изхвърли чуждите за нея вещества, най-лесният начин е през лимфната система. Това означава, че мастилото, нанесено по кожата, се поема от лимфните възли и те се оцветяват по същия начин като кожата. Все още няма достатъчно изследвания, за да знаем какво означава човек да живее години и десетилетия с оцветени от мастило лимфни възли", обяснява дерматологът Волфганг Баумлер.

При Керстин Енгел настъпва усложнение - реакция след татуиране. Върху кожата й се образува гранулома там, където е червеният пигмент по кожата й. Забелязала го преди 3-4 месеца. Не я боли, не я сърби, но е започнала да расте по-бързо.

 Въпросът е може ли реакцията на организма да бъде спряна?

„Ако състоянието не се подобри, тогава се прибягва до хирургическо отстраняване на татуировката. Така позволяваме на кожата да се излекува", казва д-р Волфганг Баумлер.

Мумии от Египет и Алтай показва, че татуирането на хора е практика от хилядолетия. Тогава татуировките са били символ на принадлежност към определено племе. Днес са по-скоро естетически каприз. Същото се отнася и за пиърсинга. Модата през 2022 г. са металните елементи по ушите или пъпа. Но и пиърсингът може да е опасен и да доведе до възпаление, кървене или белези.

Най-големите фенове на татуировките и пиърсинга не се плашат.

Ако спазвате някои правила, рискът се свежда до минимум.

Иглата вкарва мастило в кожата. Така са появява татуировката - картина, която остава. Затова мислете преди да я направите.

„Трябва да си сигурен. Това не са обувки, които можете да върнете в магазина. Важно е да разбираш какво значи да имаш татуировка", казва татуистът Джим Кларк.

С пиърсинга не е толкова сложно, защото винаги можеш да го махнеш. „Препоръчваме да сте здрави. Само това. И всеки, който иска, може да си направи пиърсинг", казва Джино Перото.

Но лекарите предупреждават, че винаги има риск.

„И в случая на татуиране, и в случая на пиърсинг кожата се пробива. И в двата случая има риск от възпаление. В кожата влизат бактерии, може да се получат и алергични реакции", казва д-р Илкер Акгюн Айдин.

Болести като ХИВ и хепатит С също могат да се предадат по такъв начин. Поддържането на добра хигиена в студиото е абсолютно задължително.

Един ден преди часа ви за татуиране не пийте алкохол. И не отивайте гладни.

„Важно е да си ял преди това. Някои татуировки отнемат по 3-4 часа", казва Джим Кларк.

На кожата може да й отнеме до 1 година, за да се възстанови от пиърсинг.

Джино Перото обяснява, че за да го направиш, трябва да си отпуснат и спокоен, а не напрегнат и скован. Самият процес е много бърз - кожата се пробива за секунда, след което се слага обицата.

За татуировките трябва повече време. По-големите могат да отнемат и дни. Трябва да знаете също, че татуирането боли.

Какво трябва да знаем, след като направим татуировката или пиърсинга - гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.