Въпреки че плажът вече е извън резервата, той все още е защитена зона

Зрители на NOVA заснеха поредното безобразие на плаж „Болата”. На кадрите се вижда как джип буквално влиза в морето, за да пусне своята лодка във водата. Въпреки че плажът вече е извън резервата, той все още е защитена зона.

Местните институции твърдят, че постоянно се извършват проверки. Но дори рано сутрин могат да се видят паркирани автомобили по плажа.

„Често се получават такива сигнали, на момента реагираме. Но правилата не се спазват, а голяма част от хората и не ги знаят”, заяви кметът на Българево Георги Янев. Глобите за паркиране на плажа са от 1000 до 3000 лева за първо нарушение и до 6000 лева - за второ.

„Не е приятно в час пик между плажуващите да влизат автомобили, за да си пускат лодките”, коментира още Янев. „Трябва да се намери баланс между плажуващи и тези, които искат да ловят риба. В риболовния сезон до 120 лодки влизат от тук. Но това е в прерогативите на държавата, ние единствено можем да подаваме сигнали”, каза още Янев.

„Ако получим сигнал в общината, правим проверка на място, съставяме констативен протокол и изпращаме сигнала по компетентност до РИОСВ”, заяви Елица Петрова, началник отдел „Екология” в Община Каварна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.