Как да различим напитките с неясен произход?

Спирт с есенция вместо оригинален алкохол в заведения по морето - това установяват първите проверки на контролните органи по летните ни курорти. От началото на сезона митничарите също задържат стотици литри алкохол с неясен произход, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките. Съветите на експертите за това как да разберем кой алкохол е фалшив събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Когато градусите навън вървят нагоре, градусите в чашите също бързо растат, разказва професионалният барман Варужан Бояджиян.

„Консумират се главно анасонови напитки, джинове. Съчетават ги в коктейли”, каза той.

Екипът на NOVA тръгна с експерти на проверка в няколко заведения в София и в няколко по морето. Като таен клиент поръчваме водка, уиски, ракия, вино и шотове с ликьори. Алкохолният тур по Черноморието започваме от Лозенец, минаваме през Приморско, Созопол, „Слънчев бряг” и достигаме до Варна и „Златни пясъци”. Според производителите именно по морето е най-голям рискът да попаднем на некачествен алкохол в сезона на почивките. Най-често алкохол с неясен произход и състав попадал в евтините ол инклузив хотели по морето, разказват търговците.

По сметки на хора от бранша всяко лято по Черноморието се изпиват поне 10 тона алкохол менте, създаван специално за нуждите на хотелиери и ресторантьори за сезона. Още по-опасни били запоите в баровете на плажа в големите курорти по морето.

От къде започва пътят на нелегалния алкохол – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.