При съмнение за заразата пътниците и багажа им ще бъдат подложени на специална проверка

Китайските власти обявиха въвеждането на мерки за предотвратяване на пренасянето на маймунска едра шарка в страната от хора, преминаващи границата, съгласно които последните ще трябва да уведомяват държавните органи, ако имат симптоми. Това съобщи Главната митническа администрация на Китай, цитирана от ТАСС.

"Лицата със симптоми на това заболяване са длъжни да уведомят китайските власти при преминаване на границата. Служителите на епидемиологичната служба на китайската митница ще предприемат необходимите мерки съгласно установените процедури и ще вземат проби за анализ", се казва в разпространеното изявление.

СЗО обяви маймунската шарка за глобална здравна опасност

Всички пътници, техните вещи и товари трябва да бъдат подложени на специална проверка, ако има съмнение, че на борда на превозно средство, пресичащо китайската граница, има заразени лица, се посочва в документа. Комисията заяви, че новите мерки за контрол ще бъдат в сила през следващите шест месеца.

Маймунската едра шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава на хората предимно от диви животни. Симптомите включват висока температура, главоболие, болки в мускулите и гърба, умора, като могат да се появят и кожни обриви по лицето и други части на тялото. По данни на СЗО рискът от смърт вследствие на инфекцията е между 1 и 10 %. По-голямата част от смъртните случаи са сред по-младото поколение. 

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС