Според д-р Бацелова се препоръчва както първи, така и втори бустер

Новият вариант на Омикрон протича по-леко, въпреки това вече започват да се изпълват ковид леглата. Подвариантите атакуват белия дроб, усложнение може да премине в пневмония и белодробна недостатъчност. Те са най-заразните от началото на пандемията, но ваксините продължават да пазят. Лицата с бустер са най-предпазени. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ уязвимите групи са диабетноболните, сърдечноболните, както и хората с белодробните заболявания. "Препоръчва се както първи, така и втори бустер. Няма нищо притеснително при ваксинацията на деца над 6 месеца. Очаква се покачване на случаите, ако обществото не вземе мерки", смята тя. 

Според нея при връщането на децата в училище ще е препоръчително носенето на маски. Относно маймунската шарка епидемиологът сподели, че заболяването може да се предаде вкъщи при близък контакт или при медицински персонал. "Ако ваксината се приложи от 4-тия до 14-тия ден на контакта, предпазва от смърт. Не може да се прилага при бременни", обясни д-р Бацелова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.