Видео със садистично отношение към кучета беше разпространено в социалните мрежи

Видео с кучешки бой, разпространено в социалните мрежи, предизвика полицейска акция в Петрич. На кадрите се вижда как деца принуждават две животни да се бият. Участниците във видеоклипа, на който се вижда садистично отношение към кучета, са две - деца на 11 и 12 години. С тях ще работи инспектор от Детска педагогическа стая.

На клипа, разпространен в социалните мрежи, агресивно куче, насърчавано от деца, напада друго, което е видимо болно и беззащитно. Неравностойната битка продължава няколко минути. Според кметския наместник всичко се е случило без предварителна организация за незаконни кучешки боеве.

Природозащитници обаче са на мнение, че става дума за незаконни кучешки боеве. „Това, ако не е организирано, да му свалиш нашийника, да го амбицираш да се бори за живота си, да го стимулираш през цялото време”, каза председателят на Сдружение „Вотан” Нина Огнянова.

„Дори имаме имената на човека, който е продал въпросните кучета на тези хора. Там става въпрос за лица, които са пълнолетни и са известни както на полицията, така и на институциите в града”, обясни Мартин Янчев от „Помощ за животните”.
 

 

След няколкочасово издирване полицията е установила децата от клипа. Намерили са ги чрез името на кучето, което се чува в клипа.  „Едното от кучетата го прибрахме в полицията. Другото е починало. Едното е било болно преди това”, посочи кметският наместник на кв. „182” Филип Димитров.  

„Едното куче - по-силното, е това, което аз прибрах преди 6 години от същото място. Тогава бяха открити в покрайнините, в махалата, две разкъсани кучета, в покъртително състояние. Това са същите хора, със същите животни, които явно продължават дейността си минимум през последните 6-7 години”, уточни Огнянова. Тя добавя, че допускането ѝ, че става дума за същото животно, е базирано на опита ѝ с кучета и няма как тази голяма прилика между двете животни да е случайна. „Нямам доказателства, но съм сигурна, че имат родствена връзка", казва още Огнянова.

Децата, според кметския наместник, не са проблемни - били отличници в училище.

„Тук има база поне за две ефективни присъди - за организиране на боеве с животни и за причиняване на смърт на животно по особено мъчителен начин”, категоричен е председателят на Сдружение „Вотан”.

От полицията заявиха за NOVA, че досега няма получени сигнали за незаконни кучешки боеве квартала.Кучето от клипа е иззето от собствениците и е предадено на ветеринарен лекар към община Петрич.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.